Hvad er et forbrugslån?

Sidst opdateret: 28. februar 2023
Hvad er et forbrugslån
Hvad er et forbrugslån?
Et forbrugslån er et fleksibelt lån til forbrug. Forbrugslånet er et lån uden sikkerhed, og du bestemmer derfor helt selv, hvad du bruger lånet på.

Hvad er et forbrugslån? Hvem kan blive godkendt til et forbrugslån, og hvordan adskiller det sig fra andre former for lån til forbrug?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er et fleksibelt lån til forbrug, hvor du helt selv bestemmer, hvad du bruger pengene til. Forbrugslån er dermed en anden type lån end et almindeligt banklån eller et realkreditlån, hvor lånebeløbet er øremærket til eksempelvis køb af bil eller bolig.

Lån kan deles op i to overordnede lånetyper:

 1. Lån til forbrug
 2. Lån til investering

Lån til forbrug er mindre lån til forbrug her og nu, hvor du ikke ender ud med noget af synderlig værdi, når pengene er brugt. Lån til investering er derimod ofte større lån som til ejerbolig, hvor du står tilbage med en værdi i form af ejendommen.

Derudover er forbrugslånet et lån uden sikkerhed, hvilket betyder, at du ikke behøver at stille noget af værdi som sikkerhed for lånet. Det er eksempelvis ofte tilfældet med billån og boliglån, hvor henholdsvis bilen og boligen stilles som sikkerhed for lånet.

Forbrugslån-beregner

Når du skal finde det billigste forbrugslån, kan du med fordel indhente og sammenligne flere lånetilbud. På den måde kan du hurtigt danne dig et overblik over de tilgængelig forbrugslån.

Ved at lave en lånesammenligning har du dermed en større chance for at finde det billigste forbrugslån.

Når du ansøger om et lån gennem Bankly, skal du blot angive dit ønskede lånebeløb, løbetid samt informationer omkring din privatøkonomi, som vores samarbejdende banker bruger til at beregne dine lånetilbud.

hvad er et forbrugslån

Alle dine lånetilbud samles herefter i din personlige låneoversigt, hvor du nemt kan sammenligne tilbuddene og vælge det billigste lån.

Det er smart!

Du kan starte din ansøgning ved at klikke herunder:

Forbrugslån eller kviklån?

Et forbrugslån er ikke det samme som et kviklån, selvom de to lånetyper ofte forveksles.

Hvad er et forbrugslån så?

 • Kviklån: Et kviklån er typisk et mindre lån på under 10.000 kr. og har typisk en kort løbetid på blot 3-4 måneder.
 • Forbrugslån: Et forbrugslån er derimod et lån, som ofte er over 10.000 kr., og som har en relativt lavere rente end et kviklån, ligesom løbetiden på et forbrugslån er længere.

Hvem tager forbrugslån?

Et forbrugslån kan optages af de fleste personer med en sund privatøkonomi. Da forbrugslånet er et fleksibelt lån, bestemmer du helt selv, hvad du bruger lånet til. På den måde minder forbrugslånet om andre former for lån til forbrug såsom kviklån eller kassekredit.

Ofte benyttes forbrugslån til pludseligt opståede eller planlagte ekstraudgifter. Det kan eksempelvis være ved køb af elektronik, hvis telefonen eller fjernsynet pludselig går i stykker og du har brug for et lån til TV, eller til finansiering af planlagte oplevelser som rejser eller større fejringer såsom et lån til bryllup.

Derfor kan lånebeløbet ved et forbrugslån variere meget afhængig af, hvad lånet skal finansiere. Det kan eksempelvis være et lån på 40.000 kr. til en større fest, et lån på 25.000 kr. til en ny sofa, eller et lån på 10.000 kr. til en ny telefon.

Er du i gang med at planlægge et bryllup, ved du sikkert allerede, at det er svært at svare på, hvad et bryllup koster. Prisen afhænger nemlig i høj grad af, hvilke valg I træffer undervejs i planlægning. Hvad skal blomsterne koste? Hvor mange skal inviteres? Hvor skal det afholdes?

Inden du tager et lån, er det altid en god idé at klarlægge det endelige beløb så præcist så muligt. Du kan derfor med fordel lægge et budget for det projekt, du ønsker at låne penge til.

Hvem kan godkendes til et forbrugslån?

For at blive godkendt til et forbrugslån skal du leve op til nogle krav. Det skyldes, at din långiver skal sikre sig, at du kan betale lånet tilbage.

Skal du godkendes til et forbrugslån, skal du:

 • Have en fast indtægt
 • Ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret
 • Være fyldt 18 år og kunne bekræfte din identitet gennem NemID

Når du tager et lån, vurderer långiver altid din økonomi og betalingshistorik, så de er sikre på, at du er i stand til at betale din gæld. I den forbindelse vil der blive lavet en kreditvurdering af din økonomi. Kreditvurderingen er dog også en sikkerhed for dig som låntager, da det er en professionel vurdering af, om lånet giver mening for din økonomi.

Hvor dybdegående kreditvurderingen er, afhænger meget af lånebeløbet. Ofte vil en kreditvurdering være mere dybdegående ved et lån på 300.000 kr. eller 500.000 kr. sammenlignet med et lån på 20.000 kr.

Inden du tager et forbrugslån

Inden du tager et forbrugslån, bør du overveje, om det giver økonomisk mening for dig at optage lån. Udover selve lånet er der nemlig en række udgifter, såsom renter og etableringsomkostninger, der påvirker lånets samlede omkostninger og dermed, hvor meget du ender med at skulle betale for dit lån.

Inden du tager et forbrugslån, er det derfor en god idé at undersøge:

 1. Hvad du skal betale i månedlige afdrag for lånet.
 2. De samlede omkostninger du skal betale for at tage et forbrugslån.
 3. Hvad det koster dig, hvis du ikke kan betale lånet inden for tidsperioden, og derfor må forlænge lånet.

Du bør også være opmærksom på lånets løbetid, da det kan have stor betydning for den månedlige ydelse, du skal betale. Ved en kort løbetid, vil den månedlige ydelse ofte være højere, hvorimod en lang løbetid typisk betyder en lavere månedlig ydelse.

En lang løbetid med en lav månedlig ydelse er dog ikke altid lig med et billigere lån, idet du skal tage højde for lånets renteudgifter.

Overvej lånetype

Du bør også være opmærksom på lånetypen, idet det har indflydelse på, hvordan du afdrager på lånet. I langt de fleste tilfælde vil forbrugslån og banklån være bygget op som et annuitetslån. I særlige tilfælde, ofte ved lån mellem private, kan lånet dog være bygget op som et serielån.

Ved serielån er afdraget konstant, hvorimod renteudgifter og ydelse ændrer sig i takt med, at du afdrager på lånet.

Ved annuitetslån er det derimod ydelsen, som er konstant, mens fordelingen mellem afdrag og rente varierer. Du betaler dermed lånets rente ud først, hvorefter du begynder at afdrage på selve lånet.

Renten på et forbrugslån

Renten på et forbrugslån er afhængig af, hvilken låneudbyder du vælger, afdragsperioden for lånet samt dine økonomiske forhold.

Forbrugslån er et lån uden sikkerhed, hvilket betyder, at renten ofte er højere end ved lån med sikkerhed såsom billån eller boliglån.

Sammenlignet med et kviklån har forbrugslånet dog relativt lave renter og er derfor et mere fordelagtigt lån til forbrug. Uanset hvilket lån du søger, bør du dog altid vurdere, om du har styr på din økonomi og er i stand til at betale din gæld.

Du bør også være opmærksom på lånets etableringsomkostninger, da de i høj grad kan påvirke, hvad du ender med at betale for dit lån. Du bør her holde øje med lånets ekspeditionsgebyr, stiftelsesprovision, dokumentgebyr og variabel eller fast tinglysningsafgift, da beløbet på disse kan variere fra låneudbyder til låneudbyder.

Sammenlign flere forbrugslån med ÅOP

Et vigtigt nøgletal, du især bør holde øje med, når du optager lån, er lånets ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er et nøgletal for lånets samlede omkostninger pr. år.

Du kan sammenligne forskellige låns samlede omkostninger ved at sammenholde deres ÅOP og på den måde finde det billigste lån. Skal du sammenligne flere låns ÅOP, skal alle lån dog have:

 1. Samme løbetid.
 2. Samme lånebeløb.

Hold styr på din gæld

Har du lån, er det vigtigt, at du holder styr på din gæld. Misligholder du din gæld, risikerer du nemlig at blive registreret som dårlig betaler, og du vil i så fald få svært ved at låne penge i fremtiden.

Heldigvis er der en række tilgange, du kan benytte dig af for at holde styr på din gæld:

 • Følg et realistisk budget.
 • Saml din gæld i ét samlet lån.
 • Tag kontakt til din låneudbyder, hvis du ikke kan overholde din låneaftale.

Vil du gerne finde ud af, hvornår du er gældfri, kan du med fordel benytte dig af en gældsberegner.

Lav et realistisk budget

Det er altid en god idé at lave et budget, så du kan holde styr på dine indtægter og udgifter og undgå at bruge flere penge, end du har til rådighed. Du kan nemt og hurtigt få overblik over din økonomi ved at bruge et budgetskema. Med et budget kan du få indblik i, hvad du har af udgifter, og se hvor du kan nedsætte dit forbrug og dermed spare penge.

Har du gæld, er det især en fordel at benytte dig af et budget, da det dermed bliver mere overskueligt at overholde din låneaftale. Når du laver dit budget, skal du huske at tage højde for de renter og gebyrer, som følger med lånet.

Saml dine lån i et samlelån

Har du flere lån, bør du undersøge muligheden for at samle din gæld i ét samlet lån. Med et samlelån betaler du som debitor kun til én kreditor, og du får dermed et større overblik over din gæld.

Ofte er det også muligt at få tilbudt et samlelån til en lavere rente, og når du også kun har renteudgifter ved én låneudbyder, kan der være penge at spare.

Kontakt din låneudbyder

Det er vigtigt, at du fortsætter med at betale af på dit lån, da gælden ellers blot vil stige, blive uoverskuelig og i værste fald sværere at betale.

Går det alligevel galt, og har du svært ved at betale din gæld, skal du hurtigst muligt tage kontakt til din låneudbyder. Din låneudbyder er nemlig også interesseret i, at du er i stand til at betale din gæld. Det er derfor ofte muligt at udarbejde en ny aftale, hvor det er muligt for dig at afvikle dit lån på en fornuftig måde.

Opsummeret: Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er et fleksibelt lån til forbrug, hvor du helt selv bestemmer, hvad du bruger pengene til. Pengene er derfor ikke øremærket et specifikt formål, hvilket dog ofte også medfører, at lånets rente er lavere sammenlignet med lån med sikkerhed.

Selvom forbrugslån ikke er det samme som kviklån, forveksles de to lånetyper ofte. Det skyldes formentligt, at begge lån kategoriseret som lån til forbrug.

Inden du tager et forbrugslån, bør du dog altid overveje, om det giver økonomisk mening for dig at optage lån. I samme forbindelse er det en god idé at sammenligne flere lånetilbud, inden du takker ja til et tilbud. På den måde kan du nemlig sikre dig, at du finder det billigste lån på markedet.

Hvad er et forbrugslån?
Et forbrugslån er et lån til forbrug, som er uden pant eller sikkerhed i et aktiv. Et forbrugslån har derfor ofte en højere rente sammenlignet med lån med sikkerhed såsom boliglån og realkreditlån.
Hvad kan jeg bruge et forbrugslån til?
Et forbrugslån er et lån uden sikkerhed, hvilket betyder at banken ikke har nogle krav til, hvordan du bruger lånet. Du kan derfor bruge pengene, lige som du vil.
Hvem kan få et forbrugslån?
Alle kan i princippet søge om et forbrugslån. Du skal dog altid kreditgodkendes, inden du kan blive tilbudt et lån. Har du et for lavt rådighedsbeløb eller misligholdt gæld, kan du derfor ikke blive tilbudt et lån.
Del på: