Hvad koster et bryllup?

Sidst opdateret: 14. marts 2023
hvad koster et bryllup
Hvad koster et bryllup?
Et bryllup koster i gennemsnit 52.606 kr. Den samlede pris for et bryllup afhænger dog i høj grad af de individuelle valg, der træffes i løbet af planlægningsprocessen.

Det kan være en dyr fornøjelse at afholde et bryllup. Ifølge en Gallup-undersøgelse fra 2016 koster det gennemsnitlige bryllup 52.606 kr.

Heldigvis har brudeparret selv stor indflydelse på den endelige pris. Men hvad koster et bryllup egentlig? Hvor kan du spare penge i din bryllupsplanlægning, og hvad skal du være opmærksom på, når du laver et bryllupsbudget?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad koster et bryllup?

Et bryllup koster i gennemsnit 52.606 kr. ifølge en undersøgelse udført af Gallup i 2016.

Hvor meget, I kommer til at betale for netop jeres bryllup, påvirkes dog af de beslutninger, der træffes i løbet af bryllupsplanlægningen. I har derfor i høj grad selv indflydelse på, hvad jeres bryllup vil koste.

Ønsker I at undlade bryllupsbuketten, kun at invitere den nærmeste familie eller spare på bryllupskagen, er det derfor helt op til jer.

Nogle af de udgifter, der især kan have stor indflydelse på, hvad et bryllup koster, er:

 • Bryllupsmenuen
 • Antallet af indbudte gæster
 • Hvor vielsen og bryllupsfesten skal afholdes

Undersøgelse: Hvad koster et bryllup?

I følge en Gallup-undersøgelse fra 2016 koster det gennemsnitlige bryllup 52.606 kr. I følgende diagram, kan I se, hvordan bryllupsbudgettet fordeler sig mellem de 547 adspurgte par.

Her fremgår det blandt andet, at hele 22 % brugte mere end 80.000 kr. på deres bryllup i 2016, mens 15 % var i stand til at holde deres bryllup for under 4.000 kr.

Finansiering af bryllup

Har I ikke lyst til at gå på kompromis i planlægningen af jeres bryllup, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at tage et lån til at dække udgifterne i forbindelse med jeres store dag.

Når I ansøger om et lån, gælder det selvfølgelig om at finde det billigste lånetilbud. Ansøger I om et lån gennem Bankly, indhenter vi lånetilbud hos mere end 10 banker – I skal blot udfylde én ansøgning, hvorefter I vil modtage lånetilbud fra bankerne inden for kort tid.

Ved at sammenligne jeres tilsendte lånetilbud kan I finde frem til markedets billigste lån.

Dermed finansierer I altså jeres bryllup på den billigst mulige måde.

Det er smart!

I kan starte jeres ansøgning ved at klikke herunder:

Udgifter i forbindelse med brylluppet

Det er i høj grad op til brudeparret, hvad brylluppet skal koste. De valg, I træffer undervejs i bryllupsplanlægningen, dikterer, hvor meget I ender med at betale for brylluppet.

Der er desuden en række traditioner, som mange gerne vil opretholde, og som kan være med til at øge omkostningerne forbundet med brylluppet, herunder især:

 1. Bryllupsmenu og antal af gæster.
 2. Hvor henholdsvis vielse og bryllupsfest skal afholdes.

Nogle af de mindre elementer, som ligeledes kan påvirke prisen, er desuden:

 • Fotograf på dagen.
 • Vielsesringe og tøj.
 • Blomster og dekorationer.
 • Takkekort til gæster efter brylluppet.

Bryllupsrejsen er også en af de udgifter, som kan øge de samlede omkostninger til brylluppet betydeligt. Af samme årsag vælger mange at udskyde bryllupsrejsen til et tidspunkt, hvor det passer ind i økonomien.

Hvad koster et bryllup i kirken?

Ifølge Gallup-undersøgelsen fra 2016 kostede en borgerlig vielse i gennemsnit 22.688 kr., mens et bryllup med en kirkelig vielse i gennemsnit kostede 75.071 kr.

Hvad koster et bryllup

Gennemsnitsprisen for et bryllup varierer dermed betydeligt, alt efter om I afholder vielsen i en kirke eller som en borgerlig vielse. Men det skyldes ikke selve vielsen, som i mange tilfælde faktisk slet ikke koster penge.

Det skyldes derimod snarere række traditioner, som mange vælger til ved en kirkelig vielse, og som kan øge udgifterne for netop denne type vielse, såsom:

 • Transport til og fra kirken.
 • Udsmykning af kirken med lys og blomster.
 • Ekstraordinære valg af musik og sang i kirken.

Bryllupsmenu og antal gæster

Særligt antallet af gæster har indflydelse på, hvad brylluppet vil koste. Antallet af gæster har nemlig også indflydelse på, hvor meget plads I har brug for og dermed, hvor bryllupsfesten kan afholdes.

Skal I booke lokaler, er det også en stor post i et bryllupsbudget, hvorimod et havebryllup er velegnet, hvis I vil holde et bryllup på budget.

Foretrækker I et mindre, intimt bryllup, hvor det kun er de nærmeste, som deltager, kan der være penge at spare i bryllupsbudgettet.

Bryllupsfesten ender dog ofte med at involvere et sted mellem 30-100 gæster.

Ifølge Gallup-undersøgelsen fra 2016 svarede 25 %, at 30-49 gæster deltog i bryllupsfesten, mens 34 % af de adspurgte svarede, at 50-99 gæster deltog i deres bryllupsfest.

Hvad koster et bryllup pr. kuvert?

Når I ved, hvor mange gæster I vil invitere til festen, og hvad der skal serveres, kan I finde kuvertprisen til brylluppet.

Typisk vil kuvertprisen ligge et sted mellem 300 kr. til 1.000 kr. Prisen kan dog også være betydelig højere afhængig af den menu, I vælger. I kan derfor spare penge ved at stå for hele eller dele af jeres bryllupsmad selv.

Har I inviteret mange gæster, kan det dog være en umulig opgave at stå for maden. Her kan det være en fordel at overlade opgaven til et cateringfirma, som er vant til at stå for mad til bryllup.

Hos Bankly bruger vi hver dag på at sammenligne banker for at finde den bedste pris på lån. Derfor kan vi klart anbefale, at du gør det samme med forskellige cateringfirmaer, så du finder den absolut laveste pris.

Hold et bryllup på budget

Selvom det gennemsnitlige bryllup har en pris på 52.606 kr., er det muligt at holde et bryllup på et mindre budget. Faktisk viser Gallup-undersøgelsen, at hele 15 % formåede at afholde deres bryllup for under 4.000 kr.

Skal du holde et bryllup på budget, kan du med fordel indhente og sammenligne tilbud på brylluppets forskellige elementer for at finde den bedste pris. Der kan eksempelvis være betydelig forskel i prisen på blomster, bryllupsmenu og udgifter til påklædning.

Hvis I ikke er helt fastlåste i jeres bryllupsplanlægning, kan der være mange alternative måder at spare penge i bryllupsbudgettet.

hvad koster et bryllup

Hvert år bliver omkring 30.000 mennesker viet i Danmark, og mange par har derfor bordpynt, tøj og udsmykning, som de ikke længere skal bruge efter vielsen.

Det er ofte muligt at købe brugte ting til jeres bryllup på forskellige markedspladser online, hvilket kan være en fin måde at spare penge i jeres eget bryllupsbudget.

Læg et bryllupsbudget

Skal du igang med at planlægge et bryllup, er det en god idé at tage udgangspunkt i et bryllupsbudget. På den måde kan du nemlig bedre undgå uforudsete udgifter.

Et bryllupsbudget er en rigtig god måde at få et overblik over, hvad alle de forskellige dele af brylluppet vil koste.

Følgende udgifter bør I typisk tage højde for i jeres bryllupsplanlægning:

 • Invitationer, takkekort, pynt og dekorationer
 • Brudebuket samt blomster til kirke og festlokale
 • Udgifter til tøj til brudgommen, brudekjole, vielsesringe, frisør og make-up
 • Fotograf, videofotograf og musik, samt efterfølgende fremkaldelse af billeder
 • Udgifter til overnatning og transport
 • Middag, snacks, drikkevarer, herunder bar og bartender, samt bryllupskage
 • Leje af selskabslokaler og eventuelle udgifter til vielse i kirke eller på rådhus
 • Bryllupsrejse

Ifølge Gallup-undersøgelsen fra 2016 overholdt hele 30 % ikke deres bryllupsbudget. Foruden de listede udgifter, er det derfor en god idé også at inkludere en post til uforudsete udgifter.

Opsummering: Hvad koster et bryllup?

Et bryllup koster i gennemsnit 52.606 kr. Den samlede pris kan dog variere betydeligt og afhænger i høj grad af de valg, I træffer undervejs i bryllupsplanlægningen. Er I ikke fastlåste af forventninger og traditioner, kan der være penge at spare i bryllupsbudgettet.

Uanset om I skal holde bryllup på budget eller give los med det helt store drømmebryllup, er det en god idé at lægge et budget. På den måde er I nemlig forberedte på, hvad jeres bryllup ender med at koste.

Hvad koster et bryllup i 2023?
Et bryllup koster i gennemsnit 52.606 kr. ifølge en Gallup-undersøgelse fra 2016.
Hvad koster et bryllup pr. kuvert?
Der kan være stor forskel på kuvertprisen til et bryllup. I kan ofte spare penge ved at stå for hele eller dele af maden selv. Vælger I at anvende et cateringfirma, kan I med fordel sammenligne priser fra forskellige firmaer, inden I beslutter jer.
Hvad koster et bryllup i kirken?
Ifølge Gallup-undersøgelsen fra 2016 kostede et bryllup med en kirkelig vielse i gennemsnit 75.071 kr., mens en borgerlig vielse i gennemsnit kostede 22.688 kr.
Del på: