Beregn dit rådighedsbeløb

Udfyld dine oplysninger i skemaet herunder og få beregnet dit rådighedsbeløb.

Hvad er et rådighedsbeløb?

Et rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, efter du har betalt dine faste udgifter såsom husleje og forsikring. Det er altså det beløb, som skal betale for dine variable udgifter såsom mad, tøj og fornøjelser.

Beløbet er dermed et pejlemærke for, hvor stærk din økonomi er. Når du ansøger om et lån, benytter bankerne ofte netop dette beløb til at vurdere, om du har penge nok hver måned til at kunne betale af på lånet.

Hvordan beregner jeg mit rådighedsbeløb?

Dit rådighedsbeløb er din indkomst efter skat fratrukket faste omkostninger, så det er faktisk ganske simpelt at beregne.

Ønsker du lidt hjælp til at udregne det, kan du benytte vores beregner øverst på siden.

Hvad består de faste udgifter af?

De faste udgifter er alle de udgifter, som du betaler på regelmæssig basis. Faste udgifter kan være:

  • Udgifter til øvrige lån såsom forbrugslån eller studielån.
  • Udgifter til transport som billån, vægtafgift, forsikringer, benzin og rejsekort.
  • Andre udgifter såsom pension, forsikringer, bredbånd, telefon og abonnementer.
  • Udgifter til bolig som boliglån, ejendomsskat, el, vand og varme, husleje/boligafgift og forsikringer.

Hvordan øger jeg mit rådighedsbeløb?

Du kan øge dit rådighedsbeløb på to måder: 

  1. Ved at øge din indkomst.
  2. Ved at nedsætte dine faste udgifter.

Langt de fleste danskere er helt normale lønmodtagere, og det kan derfor være svært at øge sin indkomst udover at bede om en lønforhøjelse eller søge om et job med en højere løn.

Det er dog langt fra alle, som har lyst til at skifte job, og derfor er det relativt svært at øge sin indkomst, medmindre man arbejder ved siden af sit normale job eller har en form for passiv indkomst.

I modsætning er det dog langt mere lige til at nedsætte sine faste udgifter. Her kan du nemt spare penge ved at gennemgå dine faste udgifter og stille dig selv disse spørgsmål:

  • Betaler jeg for et Netflix- eller fitnessabonnement, jeg ikke bruger?
  • Benytter jeg al min taletid eller data i mit mobilabonnement, eller kan jeg nedgradere til et billigere abonnement?
  • Hvornår har jeg sidst tjekket markedet for billigere priser på bredbånd, TV eller forsikring?

Du kan med fordel gennemgå dine faste udgifter og tjekke, om du betaler for meget. Der findes adskillige tjenester, du kan bruge, for at finde en billigere pris på dine forsikringer, bredbånd og lignende.

Har du dertil et eller flere lån, kan du med fordel tage et samlelån til en lavere rente og dermed potentielt spare flere tusinde kroner i det lange løb. Samlet du dine lån i et samlelån, betaler dit nye lån nemlig dine gamle lån af, og du skal derfor blot betale af på dit nye lån. Da dit nye lån har en lavere rente, sparer du dermed en masse penge:

Hvad er formålet med at udregne et rådighedsbeløb?

Formålet med at udregne dit rådighedsbeløb er basalt set at vurdere, hvor stærk din økonomi er. Hvis du går i banken for at låne penge, ser de på, hvor mange penge du har til rådighed hver måned for at vurdere, om du har luft nok i økonomien til at optage et lån.

Hvis det beløb du har til rådighed, ikke er stort nok, kan det altså være svært for dig at låne penge. Her kan det være en fordel at reducere dine udgifter for at øge det beløb, du har til rådighed hver måned.

Minimumsrådighedsbeløbet: Hvad er det anbefalede rådighedsbeløb?

Dit rådighedsbeløb skal dække dine variable udgifter og derudover helst have et vist råderum til uforudsete udgifter eller fremtidige større udgiftsposter, hvis du eksempelvis skal optage et boliglån på et tidspunkt og have råd til at betale af på det hver måned.

Derfor findes der nogle generelle tommelfingerregler, og samtidig har Finanstilsynet givet deres anbefalede rådighedsbeløb, som du kan bruge som pejlemærke for, om du har en sund økonomi.

De anbefalede beløb afhænger af, om du er single, har børn eller er pensionist. Du kan se de anbefalede beløb herunder:

Anbefalede rådighedsbeløb
For enlige:5-6.000 kr.
For samlevende:8.500-10.000 kr.
Enlige eller samlevende med børn:Plus 2.500 kr. per barn

Rådighedsbeløb ved huskøb

Banken ser primært på dit rådighedsbeløb og gældsfaktor, når du står og skal foretage et huskøb og derfor spørger banken om et boliglån. Dit rådighedsbeløb skal nemlig kunne bære et huskøb, og derfor følger bankerne nogle minimumskrav, som Finanstilsynet anbefaler. 

Derfor skal du altså have et minimumsbeløb til rådighed, som ikke må falde med mere end 25 pct., efter banken har udstedt et boliglån til dig – for hvis beløbet falder med mere end de 25 pct., skal banken kunne retfærdiggøre, at du fortsat har råd til at optage boliglånet.

Rådighedsbeløb for enlig

Hvis du bor alene, behøver du selvfølgelig ikke have et lige så stort økonomisk råderum som et par eller en familie. Til gengæld er det dog ofte dyrere at være enlig, da du er alene om de faste udgifter, og det er dyrere at købe ind og lave mad. Derfor anbefaler Finanstilsynet, at du har mellem 5.000 og 6.000 kr., til rådighed om måneden, hvis du er single eller enlig.

Rådighedsbeløbet for enlige er altså højere per person end for par, men dette skyldes altså, at du skal have råd til at dække dine udgifter, som du ikke kan dele med din samlever.

Hvis du ikke aktivt bruger et budget, kan du finde et gratis budget for enlige her.

Rådighedsbeløb for 2 voksne

Når banken vurderer dig og din partners økonomi, ser de typisk på jeres fælles rådighedsbeløb – og derfor behøver du altså ikke have et lige så stort beløb til rådighed som en enlig, hvis du har en samlever.

Samlevende kan nemlig deles om de faste udgifter, og derudover er det billigere at købe og lave mad til to, så derfor anbefaler Finanstilsynet, at I har mellem 8.500 kr. og 10.000 kr., til rådighed hver måned, hvilket svarer til 4-5.000 kr. per person.

Rådighedsbeløb for en familie på 4

Børn er absolut ikke gratis, og derfor skal jeres rådighedsbeløb, hvis I er en familie på tre, fire eller flere, selvfølgelig være større.

Der følger mange udgifter med det at få børn, og derfor skal disse tillægges jeres budget. Mad, tøj, institution, fornøjelser og fritidsinteresser er kun nogle af de ting, der skal betales for, og derfor anbefaler et øget rådighedsbeløb på 2.500 kr. per barn.

Hvis I gerne vil have styr på jeres økonomi, kan I benytte vores gratis husholdningsbudget, som har taget højde for alle eventuelle udgifter forbundet med at have en familie.

Rådighedsbeløb for pensionist

Som pensionist har du ikke lige så mange udgifter som en familie, men derfor skal du selvfølgelig stadig have råd til at betale for dine udgifter, og derfor anbefaler Finanstilsynet det samme rådighedsbeløb som for enlige og samlevende:

Anbefalede rådighedsbeløb

Enlige5.000 kr. – 6.000 kr.
Samlevende8.500 kr. – 10.000 kr.
Enlige eller samlevende med børn+ 2.500 kr. pr. barn