Spar penge i hverdagen: 7 brugbare sparetips

Sidst opdateret: 1. marts 2023
spar penge
Kan jeg spare penge i hverdagen?
Har du brug for at øge dit rådighedsbeløb er der en masse ting, du selv kan gøre. Først og fremmest bør du kigge på dit budget og se hvor du kan spare på dine faste og variable udgifter.

Vil du gerne spare penge, er der en masse ting, du selv kan gøre for at skære ned på dine faste og variable udgifter. I denne artikel har vi samlet vores bedste tips, så du kan spare flere penge i hverdagen.

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Spar penge i hverdagen

Det behøver ikke være svært at spare penge og få bedre styr på din økonomi. Der er nemlig en masse ting, du selv kan gøre, hvis du ønsker at spare penge.

Der kan være en række årsager til, at du gerne vil spare penge. Måske løber du ofte tør for penge ved udgangen af hver måned. Det kan også være, at du sparer op til et større køb eller en dyr oplevelse, eller måske ønsker du at regulere dit forbrug, så det passer med prisstigninger som følge af inflation.

Uanset hvorfor du vil spare, kan du spare penge i hverdagen ved at være opmærksom på dine faste og variable udgifter. Har du flere lån, kan du desuden ofte spare penge ved at samle dine gæld i et samlelån.

Hvordan kan jeg spare penge?

Den bedste måde, du kan spare penge på, er ved at gøre brug af et budget. Med et budget kan du nemlig få overblik over din økonomi og indsigt i:

  1. Hvad du har til rådighed hver måned
  2. Hvad du bruger dit rådighedsbeløb på hver måned

Det kan virke uoverskueligt at lægge et budget. Du kan derfor med fordel anvende vores gratis budgetskema til at få overblik over din indtægt og alle dine udgiftsposter.

Når du har fået overblik over dit rådighedsbeløb og indsigt i dit forbrug, har du mulighed for at forme dit fremtidige budget. Det er her, du skal træffe nogle beslutninger om, hvor i dit budget du vil spare.

Hvordan kan jeg spare op?

Udover at sætte rammerne for dine udgifter, bør du have en post i dit budget til opsparing. Når du inkluderer en post til opsparing, bør den være placeret som en af dine faste udgifter. På den måde er du sikker på, at der hver måned bliver opsparet et fast beløb.

Du bør ideelt have to former for opsparing:

  1. En langvarig opsparing
  2. En opsparing til uforudsete udgifter

Langvarig opsparing

Med en langvarig opsparing sparer du op med et konkret mål i sigte. Det kan være udbetaling til et andelsboliglån, finansiering af boligrenovering eller din drømmerejse.

Størrelsen på din langvarige opsparing afhænger selvfølgelig af, hvad du sparer op til. Derudover afhænger din opsparing også af din økonomi, og hvor meget du har mulighed for at lægge til side hver måned.

Skal du have mest ud af dine opsparede penge, kan du med fordel sammenligne, hvilken indlånsrente du kan blive tilbudt ved forskellige banker.

Opsparing til uforudsete udgifter

I værste fald kan uforudsete udgifter vælte dit budget. Med en opsparing til uforudsete udgifter kan du dog være på forkant, hvis din telefon går i stykker, du får en dyr regning, eller du skal have bilen til reparation.

Ligesom ved den langvarige opsparing afhænger størrelsen på din opsparing til uforudsete udgifter af din økonomi. Det anbefales dog at have omkring én månedsløn til rådighed til uforudsete udgifter.

Hvilket budget skal jeg bruge?

Inden du lægger et budget, bør du beslutte dig for, hvilket slags budget du bør anvende.

Deler du fællesudgifter med andre, eksempelvis gennem en fælles konto til husholdningsudgifter, madbudget eller boligudgifter, kan det være en fordel at tage udgangspunkt i en husholdningsbudget-skabelon. Deler du ikke dine udgifter med andre, kan du fint anvende en privatbudget-skabelon, som kun tager udgangspunkt i din egen økonomi.

Er du studerende, kan du anvende et budget for studerende. Dit rådighedsbeløb som studerende er typisk lavere end en almindelig lønmodtager, da SU ofte er den primære indtægtskilde. Et budget for studerende kan derfor hjælpe med at give dig et bedre overblik over din økonomi, og hvad du har til rådighed hver måned.

Hvordan laver jeg et budget?

Når du skal lægge et budget, skal du først og fremmest have overblik over, hvad du har af indtægter og udgifter. Her kan du med fordel anvende din netbank, udskrifter fra banken og dine lønsedler. Du bør tage udgangspunkt i dine indtægter og udgifter for et helt år, for at tage højde for de udgifter du betaler per kvartal, halvårligt og årligt.

Du skal huske at tage alle indtægter med, såsom løn, SU, SU-lån, og boligstøtte.

Når du tilføjer dine udgifter til budgettet, kan det være en god idé at skelne mellem faste og variable udgifter:

  • Faste udgifter: Faste udgifter er udgifter, som du betaler på regelmæssig basis såsom husleje, gæld, abonnementer og forsikringer.
  • Variable udgifter: Variable udgifter er udgifter, som ikke betales på regelmæssig basis og derfor kan variere fra måned til måned. Variable udgifter er blandt andet udgifter til mad, tøj, ferier, gaver og fornøjelser som biografture eller restaurantbesøg.

Ønsker du at spare penge ved at lave ændringer i dit budget, er det typisk en god idé at kigge på dine udgifter.

Spar penge på dine faste udgifter

Selvom det kan være en udfordring at spare penge på faste udgifter såsom husleje, gæld og abonnementer, kan det faktisk godt lade sig gøre.

Spar penge ved at sammenligne priser på forskellige abonnementer eller ved forskellige udbydere – eller blot vurdere, om dit behov har ændret sig. Det kan du eksempelvis gøre ved at:

spar penge

Går en del af dine faste udgifter til at betale af på flere lån, kan du undersøge, om det er muligt at samle dine lån i et samlelån og dermed nedsætte din gæld.

Du kan også undersøge, om det er muligt at spare på dine faste udgifter til transport. Kan du tage cyklen i stedet for bil eller offentlig transport, kan du nemlig spare betydeligt på dine transportudgifter.

Spar penge på dine variable udgifter

Variable udgifter dækker som bekendt over de udgifter, der varierer fra måned til måned såsom udgifter til fornøjelser, husholdning og tøj. Da de variable udgifter ikke er fastlåste, kan du ofte spare penge ved at sætte nogle rammer for, hvor meget du fremover vil bruge på dine variable udgifter.

Variable udgifter dækker også over fødselsdags- og julegaver. Det kan derfor være en god idé at øremærke et mindre månedligt beløb til dine gaveudgifter i en opsparing.

Spar penge på dine lån

For mange af os udgør gældsposten en stor del af budgettet. Af den grund kan det ofte betale sig at sammenligne lånetilbud både før og efter, du optager lån.

Når du ansøger om et lån eller et samlelån gennem Bankly, indhenter vi lånetilbud hos flere banker og låneudbydere for dig. På den måde kan du sammenligne de forskellige tilbud og finde det billigste lån til netop din økonomi.

Hvordan sparer jeg penge på mine lån?

Når du skal sammenligne lånetilbud gennem Bankly, skal du først og fremmest udfylde en låneansøgning. Det er en hurtigt og helt uforpligtende proces.

Når du udfylder din ansøgning, skal du først og fremmest angive, hvor stort et lånebeløb du søger om, og hvor lang en løbetid du ønsker på dit lån.

Ansøger du om et samlelån, skal du tage stilling til, om du også ønsker at låne et beløb eller blot refinansiere dit eksisterende lån.

Herefter skal du oplyse vores samarbejdende banker om din beskæftigelse, boligsituation, eksisterende gæld, indtægt og rådighedsbeløb.

Oplysningerne anvendes af bankerne til at lave en kreditvurdering af din økonomi, inden du får tilsendt dine lånetilbud.

Det tager kun et par minutter at indtaste de nødvendige oplysninger, og du modtager ofte de første tilbud med det samme.

Når du skal sammenligne dine lånetilbud, kan du hurtigt danne dig et overblik i din personlige låneoversigt. Her kan du blandt andet se lånets etableringsomkostninger og det samlede beløb, som skal tilbagebetales.

På den måde kan du nemt vælge det billigste lån ud fra din låneoversigt.

Det er smart!

Du kan starte din ansøgning ved at klikke herunder:

Spar penge på madbudgettet

Selvom mad indgår som en fast del af dit budget hver måned, anses det som en variabel udgift, idet dit madforbrug kan variere fra måned til måned. Eftersom du i høj grad selv påvirker, hvor meget du bruger på mad hver måned, er madbudgettet et sted, hvor du typisk har god mulighed for at spare penge.

spar penge

  • Spar penge ved at lave en madplan: Laver du en ugentlig madplan, kan du samle dine indkøb til én ugentlig indkøbsdag. Det kan bidrage til, at du sparer penge, da du ikke lige så ofte har mulighed for at lave impulskøb. Når du ved, hvad du skal spise på alle ugens dage, bliver du desuden ikke i lige så høj grad fristet til at købe fastfood og take away.
  • Spar penge ved at planlægge dine madindkøb: Ved at planlægge dine madindkøb, kan du planlægge ud fra aktuelle tilbudsaviser. På den måde kan du være på forkant med tilbud, finde det billigste mad og spare penge på dine indkøb.
  • Spar penge ved at bruge en indkøbsliste, når du handler: Anvender du en indkøbsliste, undgår du impulskøb, når du er ude at handle. Ved at handle alt ind på én gang undgår du desuden at handle ind flere gange i løbet af ugen.

Skal du overholde et madbudget, er det vigtigt, at du undgår impulskøb, når du handler. Det kan derfor være en god idé at undgå at handle på tom mave.

Spar penge med sparetips i hverdagen

Ud over at spare på dine faste og variable udgifter kan du spare penge i hverdagen ved at følge en række sparetips.

Først og fremmest er det vigtigt, at du følger dit budget og undgår impulsive køb, som ikke indgår i dit budget. Du kan ofte undgå impulskøb ved at afsætte mindst 24 timer til at overveje, om du virkelig har brug for varen, inden du køber den.

Spar penge i hverdagen ved at finde inspiration i følgende spareråd:

  • Spar penge med dine skattefradrag: Skattefradrag er beløb, du er fritaget fra at betale skat af, og som derfor trækkes fra din personlige indkomst, inden du betaler A-skat. Bruger du de skattefradrag, du er berettiget til, har du mulighed for at spare penge.
  • Spar penge med prissammenligning: Ligesom du sammenligner lån, kan du med fordel lave prissammenligninger af alle dine potentielle køb. På den måde er du sikker på at få den laveste pris på den ønskede vare.
  • Spar penge ved at købe brugt: Det er ofte muligt at spare mange penge ved at købe brugt i stedet for nyt. Du bør derfor undersøge, om du kan købe dit tøj, møbler og bøger brugt. Det er også ofte muligt at spare penge ved køb af brugt bil fremfor at købe en helt ny model. Ligesom du selv køber brugte ting, kan du også sælge dine egne brugte genstande i stedet for blot at smide dem ud.
  • Spar penge som studerende: Er du studerende, bør du udnytte muligheden for at bruge dit studiekort og få studierabat de steder, som tilbyder det. Det kan både være ved online handel, på caféer, på transport eller ved entré til kulturelle tilbud.
  • Spar penge på de små køb: Du bør være særlig opmærksom på de små køb, du foretager dig i løbet af dagen, såsom tyggegummi og to-go-kaffe. De små beløb kan nemlig løbe op i mange penge i løbet af et helt år.
  • Spar penge med energiforbedringer: Med energiforbedringer kan du optimere energiforbruget i din bolig. På den måde er det ofte muligt at opnå betydelige økonomiske besparelser.

Du bør desuden gøre dig nogle tanker om, hvordan du bruger dit hævekort. Har du tendens til impulskøb, kan det være en god idé at hæve kontanter i stedet for at bruge dit kort, når du er ude at handle. På den måde undgår du at bruge flere penge, end du har planlagt.

Du kan også overveje at anskaffe dig et Debetkort i stedet for et Visa/Dankort. På den måde kan du ikke trække over på dit kort, og du kan dermed undgå at bruge penge på uplanlagte køb.

Opsummering: Spar penge i hverdagen

Der er heldigvis ofte en masse ting, du selv kan gøre, hvis du har brug for at spare penge i hverdagen. Først og fremmest bør du kigge på dit budget og se hvor du kan spare på dine faste og variable udgifter.

Det er ofte muligt at skære ned på især de variable udgifter såsom mad, tøj og fornøjelser.

Derudover kan du faktisk også spare på dine faste udgifter. Det kan være, at du kan få tilbudt en billigere forsikring, opsige et abonnement du ikke bruger, eller spare penge ved at samle din gæld til en lavere rente.

Hvordan kan jeg spare penge i hverdagen?
Du kan ofte spare penge i hverdagen ved at skære ned på faste- og variable udgifter. Ved at lægge et budget, kan du danne dig et overblik over, hvor du har mulighed for at skære ned på dit forbrug. Ofte er der gode muligheder for at spare penge i det variable madbudget.
Hvordan er det bedst at spare op?
Vil du øge din opsparing, er det en god idé at se på, hvor du kan spare penge i dit budget. Har du mulighed for at skære ned på dit eksisterende forbrug, kan du lægge pengene til side og på den måde øge din opsparing.
Hvor meget bør man spare op hver måned?
Følger du 50/30/20-reglen, bør du lægge 20 % af din disponible indkomst til side hver måned. På den måde er du sikker på, at din opsparing vokser stabilt.
Hvor stor en opsparing skal jeg have?
Det anbefales ofte, at man har en opsparing på mindst tre gange ens månedlige indkomst. På den måde bør du være i stand til at betale dine regninger mindst tre måneder frem, selv hvis du mister din indtægt.
Del på: