Hvilken bank giver mig den bedste indlånsrente i 2023?

Sidst opdateret: 14. marts 2023
Indlånsrente
Hvad betyder indlånsrente?
Indlånsrente er de penge, som din bank betaler dig, når du har penge stående hos dem.

Når du har penge stående i banken, vil dit indestående blive påvirket af indlånsrenten, som er et beløb, din bank betaler dig, når du har penge stående hos dem.

Indlånsrenten er dermed en bankrente, som har indflydelse på, om du tjener eller taber penge ved at have dem stående på en konto i banken. De sidste par år har de fleste banker indført en negative renter, som betyder, at du betaler penge for at have din opsparing stående i banken.

Nationalbankens seneste renteforhøjelser har dog medført, at flere og flere banker gradvist har valgt at fjerne negative renter for privatkunders indlån. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvilken rente du kan blive tilbudt ved forskellige banker, inden du vælger en opsparingskonto.

Men hvor finder du den højeste rente, og hvilke betingelser skal du være opmærksom på, inden du vælger opsparingskonto?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er indlånsrente?

Indlånsrente er penge, som din bank betaler dig, for at du har dine penge stående hos dem.

Indlånsrenten varierer fra bank til bank og kan også være variere alt efter, hvilken kontotype du har. Indlånsrenter på budget- og transaktionskonti er eksempelvis ofte lavere sammenlignet med renten på en børneopsparing.

Uanset hvilken slags konto du har, får du mest ud af dine indestående penge ved at vælge en bank, som tilbyder en høj indlånsrente.

Hvad er udlånsrente?

I modsætning til indlånsrente er udlånsrente penge, som du skal betale din bank, når du har taget et lån hos dem.

Når du skal have penge stående i en opsparing hos en bank, får du mere ud af dine penge, hvis du vælger en bank med en høj indlånsrente. Ved udlånsrente er det dog bedre, at renten er lav. Det betyder nemlig, at du betaler mindre for at låne penge i banken.

Skal du tage et lån, er det derfor altid en god idé at sammenligne lånetilbud fra forskellige banker. På den måde kan du være sikker på, at du vælger lånet med den laveste udlånsrente.

Hvad er negativ indlånsrente?

Modsat den positive indlånsrente, hvor du tjener penge på at have dem stående i banken, mister du i stedet penge med den negative indlånsrente.

Du husker måske en tid, hvor du kunne tjene penge på at have dine opsparede penge stående i banken. I dag er det desværre en sjælden oplevelse, og flere banker har i længere tid haft en negativ rente på privatkunders bankindestående.

Helt konkret betyder det, at din opsparing bliver mindre, når du har dem stående på en konto med en negativ rente.

Ved de fleste banker, skal du over et bestemt beløb, før du bliver påvirket af de negative indlånsrenter. I de fleste tilfælde skal du have et indestående på et par hundrede tusinde kroner, før du påvirkes af de negative renter. Hos nogle banker er grænsen imidlertid helt nede på 25.000 kr., mens du hos enkelte banker skal betale negative renter, selvom din konto er tom.

Udvikling af indlånsrente i 2022

Flere og flere banker har de seneste år valgt at indføre negative renter på deres privatkunders bankindestående.

I løbet af 2022 har Nationalbanken imidlertid indført renteforhøjelser, som har medført, at flere banker gradvist har valgt at fjerne negative renter for privatkunders indlån. For første gang siden januar 2021 er den gennemsnitlige indlånsrente for privatkunder nu ikke længere negativ.

Der er dog stadig en lang række banker, som har meget lave indlånsrenter. Det kan derfor ofte betale sig at sammenligne de forskellige bankers renter, inden du opretter en indlånskonto.

Samlet liste over banker uden negativ indlånsrente

I nedenstående liste kan du danne dig et overblik over, hvilken indlånsrente du kan få ved forskellige banker i Danmark.

Her finder du den bedste indlånsrente

Inden du åbner en konto hos banken med den højeste indlånsrente, bør du være opmærksom på, at der kan følge en række betingelser til den høje rente, såsom:

  • Du skal binde dine indestående penge i en længere periode.
  • Du skal være helkunde og dermed flytte al din bankaktivitet til den pågældende bank.
  • Der kan være en nedre eller øvre beløbsgrænse, som påvirker, hvilken rente du kan opnå.

Du kan danne dig et overblik over bankerne med den højeste rente på opsparingskonti i listen nedenfor:

Indlånsrente i Lunar

Den højeste indlånsrente på en opsparingskonto finder du hos Lunar, som har en række opsparingsmuligheder med forskellige renter og betingelser.

Renten hos Lunar afhænger af, hvor længe du binder din opsparing. Binder du en opsparing mellem 25.000 kr. og 500.000 kr. i 36 måneder, kan du opnå en rente på hele 2,75 %. Binder du en opsparing på 25.000 kr. til 500.000 kr. i 24 måneder kan du opnå en rente på 2,50 %.

Indlånsrente i Santander

Hos Santander finder du en rente på 2,25 %, som gælder for beløb over 100.000 kr. Her skal du binde dine opsparede penge i en periode på 24 måneder.

Ønsker du en kortere bindingsperiode, kan du hos Santander blive tilbudt 1,40 % i rente for beløb over 100.000 kr., hvis du binder dine penge i 31 dage.

Indlånsrente i Ikano Bank

Hos Ikano Bank kan du få positive renter på beløb over 25.000 kr. Her finder du en rente på 2,20 %, hvis du binder din opsparing i 36 måneder, 2,00 % hvis du binder din opsparing i 24 måneder, og 1,80 %, hvis du binder dine opsparede penge i 12 måneder.

Indlånsrente i Kompasbank

Kompasbank tilbyder positive renter på beløb over 100.000 kr. med forskellige bindingsperioder.

Den højeste rente som på nuværende er åben for tilmelding, er på 2,00 %, hvis du binder dit indestående i en periode på 12 måneder.

Indlånsrente i Facit Bank

Facit Bank tilbyder positive renter på beløb over 100.000 kr. med forskellige bindingsperioder.

Her kan du få 1,85 % i rente, hvis du binder din opsparing i 36 måneder, mens en bindingsperiode på 12 måneder resulterer i en rente på 1,50 %.

Indlånsrente i Bank Norwegian

Opretter du en opsparingskonto hos Bank Norwegian, kan du blive tilbudt en rente på 1,20 % uden bindingsperiode – og uanset hvor stort et beløb du har stående på din konto.

Hvordan påvirkes indlånsrenten af inflation?

Hver måned måles inflationen af Danmarks Statistik som en procentvis udvikling i forbrugerprisindekset. I 2022 har inflationen været stigende, som du kan se i nedenstående illustration over udviklingen af den gennemsnitlige årlige inflation i Danmark:

Inflation kan både påvirke dit daglige forbrug og din opsparing. Har du en opsparing i banken, kan du nemlig opleve, at dine penge bliver mindre værd. Det skyldes, at mange banker tilbyder enten 0 % i rente eller endda negativ rente, når du har penge stående, og en indestående opsparing vil derfor ikke vokse, så længe inflationen overstiger indlånsrenten.

For at sikre din opsparing bedst muligt kan det betale sig at sammenligne forskellige banker og måske endda skifte bank for at opnå en højere rente på din opsparingskonto.

Hvad er inflation?

Inflation betyder, at priserne i samfundet stiger, hvilket kan føre til forringelser af valutaens værdi og påvirke købekraften i samfundet. Er inflationen høj, vil du med andre ord ikke være i stand til at købe det samme for dine penge som tidligere.

Få mest ud af dit indestående i pengeinstitutter

Har du din opsparing stående på en konto med negative renter, bliver dine opsparede penge mindre og mindre værd.

Det anbefales typisk, at du har mellem tre til seks måneders løn sparet op i en nødopsparing. Har du mere end dette, kan du overveje andre løsninger end at lade dine penge stå i banken, såsom at:

  • Lægge din ekstra opsparing i en pensionsordning eller aldersopsparing, som ofte har en mere fordelagtig forrentning end bankens almindelige opsparingskonti.
  • Bruge din ekstra opsparing på at renovere din bolig og dermed øge boligens værdi, til når du engang skal sælge.
  • Investere dine penge i aktier, fonde, ejendomme eller andre investeringsmuligheder frem for at betale negativ indlånsrente.

Du bør dog være opmærksom på, at der er en større risiko forbundet med investering – særligt i tider hvor inflationen gør markedet mere usikkert. Du bør overveje den øgede risiko, inden du investerer din opsparing. Du bør også være opmærksom på, hvilken beskatning du er underlagt, når du handler med aktier, herunder eksempelvis udbytteskat.

Har du dine penge stående i banken, har du imidlertid en større sikkerhed for dit indestående. Når du er kunde i en bank i Danmark, er du nemlig sikret af indskudsgarantien, hvilket betyder, at du er økonomisk sikret på indestående op til 100.000 euro, hvilket svarer til omkring 740.000 kr., hvis banken går konkurs.

Om du skal vælge at investere eller opspare dine penge, afhænger derfor i høj grad af din egen risikovillighed.

Opsummering: Hvad er indlånsrente?

Indlånsrente er penge, som din bank betaler dig, når du har dine penge stående hos dem.

De seneste år har flere og flere banker indført negative renter, hvilket har betydet, at du har skulle betale penge for dit bankindestående. Med Nationalbankens seneste renteforhøjelser har en række banker nu fjernet eller reduceret de negative renter.

Du får mest ud af din opsparing ved at vælge en bank, som tilbyder en høj indlånsrente. Det kan derfor betale sig at sammenligne bankernes rente, inden du vælger, hvor din opsparing skal placeres.

Hvad er en indlånsrente?
Indlånsrente er penge, som din bank betaler dig, for at du har dine penge stående hos dem.
Hvor meget må man have stående i banken?
Der er typisk ikke en øvre grænse for, hvor meget du må have stående på din konto i banken. Dit indestående beløb kan dog have indflydelse på, hvilken indlånsrente du bliver tilbudt af din bank.
Del på: