Skift bank: Sådan gør du

Sidst opdateret: 1. marts 2023
Skift bank
Skal jeg skifte bank?
Du kan overveje at skifte bank, hvis du kan opnå tilbud eller fordele ved at skifte til en anden bank.

At skifte bank kan virke svært og uoverskueligt, for hvordan skifter du bank? Og hvad koster det at skifte bank?

I denne artikel guider jeg dig igennem følgende, så du er bedre klædt på til at skifte bank:

Skift bank: Hvilken bank skal jeg vælge?

Der er over 60 banker i Danmark, som alle fokuserer på noget forskelligt. Alle banker tilbyder dig altså ikke det samme, og du skal derfor gøre dig nogle overvejelser om, hvad der er vigtigst for dig, når det drejer sig om dine bankaktiviteter, så du kan finde den bedste bank til dig:

  • Hvilke slags konti bruger du?
  • Har du lån eller kassekredit?
  • Skal du have hjælp til at investere?
  • Har du brug for rådgivning eller adgang til hæveautomater tæt på dig?

Disse er blot nogle af de spørgsmål, du bør stille dig selv – du bør dog også sætte dig ind i bankens etik, priser og services. Skal du eksempelvis betale for ting, du aldrig kommer til at bruge? Er den nye bank overhovedet billigere end din nuværende bank? Og hvor kan du blive tilbudt den bedste indlånsrente for dit bankindestående?

Når du kan svare på disse spørgsmål og overvejet fordelene og ulemperne ved at skifte bank, kan du endeligt beslutte dig, om det er en god idé at skifte din nuværende bank ud.

Hvordan skifter man bank? (Tjekliste)

Når du skifter bank, er det vigtigt, du får flyttet alle dine ting med over til den nye bank. For at gøre dit bankskifte lettere og hurtigere, har vi derfor lavet en tjekliste til dig, så du er sikker på, du ikke glemmer noget:

Ved flytning af indlånskonti skal du huske:

  • Oversigt over dine konti – eksempelvis den seneste årsoversigt fra banken
  • Dankort, hævekort og kreditkort (Mastercard, VISA eller lign.)
  • Pensionsoversigt
  • Billedlegitimation
  • Seneste oversigt fra Betalingsservice
  • Liste over faste månedlige overførsler til andre banker – eksempelvis husleje, opsparing, abonnementer

Ved flytning af lån skal du huske:

  • Seneste årsopgørelse og forskudsopgørelse fra SKAT (kan hentes på skat.dk)
  • Lønsedler fra de seneste tre måneder

Øvrige:

  • Budget
  • Oversigt over dine værdipapirdepoter
  • Evt. forsikringer tilknyttet dine bankforretninger (eksempelvis gruppelivsforsikring eller låneforsikring)
  • Hvis en anden person har fuldmagt til en af dine konti, bør du medbringe en kopi af denne, så der kan udarbejdes en ny
  • Hvis du har en boks i din gamle bank, skal du huske at tømme denne
  • Hvis I er flere kontohavere, skal alle kontohavere underskrive overførselsanmodningen i banken

Hvad koster det at skifte bank?

Hvis du har haft en indlånskonto i mere end et år, er det helt gratis at lukke kontoen. Du bør dog være opmærksom på, at din nuværende bank kan tage penge for at flytte din pensionsopsparing, værdidepoter eller afvikle dine lån. Banken kan dog kun kræve et beløb, som er passende i forhold til deres faktiske omkostninger. 

Hvis vi i stedet kigger på din nye bank, så må de tage betaling for at oprette en kassekredit, lån og pensionsopsparinger. Kort sagt kan der altså medfølge en del omkostninger ifm. et bankskifte, og derfor bør du tjekke disse omkostninger hos din nye og gamle bank, inden du beslutter dig for at skifte bank, da det hurtigt kan blive en dyr omgang. Derfor kan du også prøve at forhandle med banken for at få nedslag i flyttegebyrerne, hvis du mener, de er for høje.

Skift bank: Eksisterende gæld

Har du et eller flere lån, som du ønsker at flytte, vil din nye bank foretage en kreditvurdering af dig, så de kan lære dig og din økonomi bedre at kende. Her vil de bede om din årsopgørelse, nogle måneders lønsedler og lign., så de kan danne sig et godt overblik over din privatøkonomi og dermed give dig den bedst mulige rente.

Hvor lang tid tager det at skifte bank?

Det tager typisk 4-6 uger at skifte bank. Når du har besluttet dig for at skifte bank, skal du underskrive en overførselsanmodning, så din nye bank kan flytte dine konti og betalingsserviceaftaler, og dette kan tage et stykke tid.

Skal jeg være kunde i flere banker?

Mange danskere er kunder i flere banker, da man nu om dage nemt kan styre alle sine bankaktiviteter på telefonen, eftersom alle banker efterhånden har deres egen app. Derfor er der altså mange, der vælger at opdele deres bankaktiviteter hos flere banker, hvis deres primære bank eksempelvis ikke, yder den rigtige service eller tilbyder den laveste pris, du efterspørger. 

Her hos Bankly kan vi eksempelvis se, at mange af vores brugere tager lån hos en anden bank end deres primære, da de ganske enkelt kan få tilbudt en lavere rente der end hos deres egen bank. Du bør derfor ikke være bange for at opdele dine bankaktiviteter hos flere banker, da du faktisk ofte kan spare en del penge.

Kan jeg skifte bank, selvom jeg har gæld?

Du kan sagtens skifte bank, selvom du har gæld.

Når du skal skifte bank, vurderer den nye bank, om de vil have dig som kunde. Er du ikke en god kunde, så kan det være svært at skifte bank.

Har du gæld, betyder det ikke, du er en dårlig kunde – tværtimod. Banken tjener nemlig penge på at låne dig penge, så derfor vil de meget gerne have dig som kunde – hvis altså du kan finde ud af at betale dine månedlige ydelser.

Forhandl med banken, før du beslutter dig at skifte bank

Når du har besluttet dig for at skifte bank, bør du altid indhente mindst 2-3 tilbud fra forskellige banker, så du kan sammenligne dem og derved finde det billigste. Du kan også bruge tilbuddene til at forhandle med hos din nye bank, så du kan få en endnu bedre aftale eller pris.

Skal jeg også flytte mine realkreditlån og forsikringer?

Hvis du har et realkreditlån og ønsker at skifte bank til én, som samarbejder med det samme realkreditinstitut, så koster det ingenting.

Hvis du dog skal omlægge lånet til et andet realkreditinstitut, kan du godt regne med at skulle betale omkring 10-15.000 kr. i gebyrer og afgifter afhængigt af lånets størrelse.

Hvem skal have besked om mit bankskifte?

Din arbejdsgiver og de offentlige myndigheder skal have oplyst, at du skifter bank og kende dine nye konti. Din nye bank kan dog hjælpe dig med at gøre dette, så du ikke skal bekymre dig om det. 

Derudover kan din nye bank også hjælpe dig med at flytte dine betalingsservicebetalinger og andre kontooverførsler, så dine regninger bliver betalt fra din konto i den nye bank.

Hvor lang tid tager en flytning af betalingsoverførsler?

Efter din nye bank har modtaget alle relevante oplysninger fra dig og din gamle bank, skal flytning af betalingsoverførsler ske indenfor syv bankdage. Flytning af lån med pant i ejendom, banklån, værdidepoter og pensionsopsparinger og lignende kan dog tage længere tid.

Del på: