Budget for studerende
Budget for studerende
Et budget er en oversigt over dine økonomiske udgifter og kan fungere som et redskab til at holde styr på din økonomi og sørge for, at du ikke bruger flere penge, end du har til rådighed.
Er du studerende, kan der være mange fordele i at lave og følge et budget for studerende. Først og fremmest er dit rådighedsbeløb typisk lavere, hvis du er studerende og modtager SU som din primære indtægtskilde – det kan nemlig være svært at få et SU-budget til at række.
Med et budget for studerende får du overblik over din økonomi, og du bliver bevidst om, hvad du har til rådighed hver måned. Det kan bidrage til, at du ikke bruger flere penge, end du har plads til i dit budget. Har du svært ved at overskue at lave et budget, kan du med fordel gøre brug af et budgetskema.
Hvordan laver du et budget for studerende?
Når du laver dit budget for studerende, skal du først og fremmest finde dine indtægter og dine faste udgifter.
Indtægter i budget for studerende
Som studerende kan dine indtægter eksempelvis bestå af din SU, studiejob og boligstøtte. Anden form for indtægt kan også være relevant, f.eks. hvis du modtager børnebidrag.
Faste udgifter i budget for studerende
Dine faste udgifter er de udgifter, du skal betale regelmæssigt og kan være husleje og boligudgifter såsom vand, varme og el, transportudgifter, afbetaling af gæld såsom lån til uddannelse eller lån til studerende, forsikringer og diverse abonnementer. Det kan også være de studiebøger, du skal købe hvert semester.
Dine faste udgifter afhænger af din situation. Er du udeboende studerende, kan du have andre udgifter, end hvis du bor hjemme ved dine forældre. Har du selv børn, er der ligeledes en række udgifter forbundet med det såsom institutionsplads og børnebidrag.
Nogle faste udgifter skal ikke betales månedligt, men i stedet pr. kvartal, halvårligt eller én gang årligt. I de tilfælde anbefales det, at du lægger penge til side hver måned, så du ikke pludselig står med en større regning, end du har plads i dit budget til at betale.
I forbindelse med dine faste udgifter, er det en god idé at lave en post til opsparing i tilfælde af uforudsete udgifter. Det kan være, at din mobil går i stykker, du får en stor tandlægeregning, eller at studiebøgerne i et semester er dyrere, end du regnede med. Har du mulighed for at lægge et mindre beløb til side til opsparing hver måned, bør du være bedre dækket ind, hvis der opstår uforudsete udgifter.
Variable udgifter i budget for studerende
Udover dine faste udgifter, vil du også have en række variable udgifter i dit budget, såsom udgifter til tøj og personlig pleje, husholdning og fornøjelser. I budgetskemaet for studerende ovenover, kan du se vores bud på, hvilke variable udgifter du kan have som studerende.
Variable udgifter er de udgifter, som ikke er faste, og som du har mulighed for at regulere. Det kan eksempelvis være, hvor mange penge du bruger på take-away, mad i kantinen eller byture. Udgører dine variable udgifter en for stor del af dit budget, kan du se, om du kan skære unødvendige udgifter væk eller spare penge gennem dit madbudget.
Budget når du skal flytte hjemmefra
Det kan være en særdeles god idé at lægge et budget for studerende, hvis din økonomiske situation ændrer sig. Et budget for studerende kan i så fald være et nyttigt redskab til at omlægge og få overblik over din nye økonomiske situation, så dit forbrug stemmer overens med dit rådighedsbeløb.
Skal du flytte hjemmefra, er der en række udgifter forbundet med selve flytningen. Her kan det være en god idé at lægge et budget, så du ikke ender med at sidde for stramt i det, når du er flyttet hjemmefra.
Nogle af de udgifter du vil støde på, når du flytter hjemmefra, kan eksempelvis være:
- Udgifter til møbler, gardiner og øvrig interiør
- Køkkenredskaber
- Istandsættelse af din nye bolig
- Udgifter til husholdningsredskaber
Har du ikke plads i budgettet til at købe det hele på én gang, er det en god idé at lave en prioriteret liste, hvor de mindst presserende ting kan købes på sigt.
Budget for udeboende studerende
Foruden de udgifter du kan støde på under selve flytningen, er der en række udgifter forbundet med at være udeboende studerende.
Som udeboende studerende ser dit budget for studerende formentlig anderledes ud, end inden du flyttede hjemmefra – og nogle udgifter stifter du måske bekendtskab med for første gang, når du flytter hjemmefra.
Nogle af de udgifter, du vil stifte bekendtskab med som udeboende, er husleje og boligudgifter som el, vand og varme, udgifter til diverse abonnementer som telefon, tv og internet, samt forsikringer såsom indboforsikring.
Få dit SU budget til at række
Selvom der er mange udgifter, du skal tage stilling til som udeboende studerende, kan du også opnå en række økonomiske fordele, mens du er studerende. Du kan eksempelvis få studierabat i en lang række sammenhænge:
- Du kan ofte få tilbudt en billigere forsikring gennem din fagforening eller a-kasse.
- Du har mulighed for at få boligsikring som kan hjælpe til at dække din husleje.
- Du kan ofte få rabat forskellige steder ved brug af dit studiekort, f.eks. i butikker, når du handler på nettet, på caféer og ved entré til en række kunst- og kulturtilbud.
- Der er ofte muligheder for at få studierabat på transportudgifter til offentlig transport.
Det er en god idé at være bevidst om og benytte dine muligheder for studierabat, da det kan hjælpe med at give luft i dit budget som studerende.
Budgetskema for studerende
Der er mange punkter at holde øje med, når du laver dit budget for studerende, og det kan virke uoverskueligt. Heldigvis kan du anvende det ovenstående budgetskema for studerende, som kan hjælpe dig med at finde alle de nødvendige punkter i budgettet.
I budgetskemaet skal du blot indtaste dine indtægter, faste udgifter og variable udgifter. Herefter har du mulighed for at få tilsendt et link til dit budgetskema som studerende, så du kan tilgå dit budget, når du har lyst. Du kan også downloade dit budgetskema i excel, hvis du ønsker det.
Sker der ændringer i din økonomiske situation, har du altid mulighed for at ændre dit budget for studerende, så du fortsat har overblik over din økonomiske situation og kan sørge for, at dit forbrug stemmer overens med dit rådighedsbeløb.