Hvad er et kviklån?

Sidst opdateret: 2. marts 2023
hvad er et kviklån
Hvad er et kviklån?
Et kviklån er et mindre lån til forbrug, som ofte har en væsentlig højere rente end et almindeligt forbrugslån.

Hvad er et kviklån, og hvordan adskiller det sig fra andre former for lån til forbrug? I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er et kviklån?

Et kviklån er et lån til forbrug, hvor du som lånets debitor selv bestemmer, hvad du bruger pengene på. Lånet er dermed ikke øremærket noget bestemt, som det vil være tilfældet, hvis du eksempelvis tager et boliglån.

Kviklån er også et såkaldt lån uden sikkerhed. Det betyder, at du ikke stiller noget i sikkerhed for lånet, som du ellers typisk ville gøre i forbindelse med et bolig- eller billån.

Kviklån eller forbrugslån?

Kviklån forveksles ofte med forbrugslån, da begge typer lån er fleksible lån til forbrug, hvor du selv bestemmer, hvad pengene skal bruges på.

Men hvad er et kviklån så?

Der er nogle væsentlige forskelle mellem de to lånetyper:

  • Lånebeløb: En stor forskel mellem de to lån er lånebeløbet. Hvor lånebeløbet for kviklån typisk er under 10.000 kr., er lånebeløbet for forbrugslån typisk over 10.000 kr.
  • Lånets rente: Renten for kviklån er ofte væsentligt højere end ved forbrugslån. Dette skyldes, at kviklån ofte har en kort løbetid, som er med til at presse lånets rente op.
  • Lånets løbetid: Løbetiden ved et forbrugslån er ofte betydeligt længere end ved et kviklån. Det hænger sammen med, at lånebeløbet også er højere, og det tager derfor længere tid at betale lånet ud.

Du kan derfor med fordel undersøge muligheden for at tage et forbrugslån.

Hvad er renten på et kviklån?

Mange forbinder kviklån med mindre lån og meget høje renter. Det er dog ikke altid tilfældet længere. Som følge af lovgivning fra 2020 er kviklån nemlig blevet pålagt et ÅOP-loft på 25 %. Det betyder, at der med de nye kviklån er en grænse for, hvor meget lånet må ende med at koste dig som låntager.

Kviklån er dog stadig en af de lånetyper, som ofte har en høj rente. Det er derfor vigtigt, at du altid undersøger og sammenligner forskellige lånetilbud for at finde det billigste lån – uanset hvilket slags lån, du søger.

Hvem tager et kviklån?

Kviklån er et mindre lån til forbrug med hurtig udbetaling, og det anvendes derfor ofte i situationer, hvor du har brug for finansiering af pludseligt opståede ekstraudgifter.

Eftersom kviklån er et fleksibelt lån, bestemmer du helt selv, hvad du bruger lånet til. På den måde minder kviklån om andre former for lån til forbrug såsom forbrugslån og kassekredit.

Som med alle former for lån, er det dog ikke alle, som kan blive godkendt til et kviklån, og du kan med fordel undersøge, om kviklån er den rette lånetype for dig. Er du eksempelvis studerende, kan du undersøge om et SU-lån eller et almindeligt forbrugslån, er en bedre løsning for dig.

Kviklån uden kreditvurdering

Når du ansøger om et lån, foretager låneudbyderen altid en kreditvurdering af din økonomi for at sikre sig, at du kan betale lånet tilbage. Det er altså ikke muligt at tage et lån uden at få vurderet din økonomi.

Det er dog forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder, hvad de lægger vægt på i kreditvurderingen. Typisk vil kreditvurderingen være mere dybdegående jo større et lånebeløb, du søger om.

I en kreditvurdering kigges der dog ofte på:

  • Din gældsfaktor.
  • Din betalingshistorik.
  • Dine indtægter, faste udgifter og rådighedsbeløb.

Gældsfaktor

Når din låneudbyder skal vurdere din økonomi, vil de ofte beregne din gældsfaktor, som er en betegnelse for din samlede gæld sammenlignet med din bruttoindtægt.

Er din gældsfaktor for høj, kan du med stor sandsynlighed ikke blive godkendt til et lån. Ofte vil en gældsfaktor på 3,5-4 anses som høj. Det er dog forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder, hvad de anser som en for høj gældsfaktor til at låne dig penge.

Sommetider kan du blive godkendt til et lån på trods af en høj gældsfaktor. Det kan eksempelvis være, hvis du har et stort rådighedsbeløb, en større formue eller værdier som fast ejendom.

Betalingshistorik

Din låneudbyder kigger også på din betalingshistorik, når de skal vurdere, om de vil låne dig penge. Det skyldes, at de skal være sikre på, at du er i stand til at betale lånet tilbage.

Har du en lang historik med misligholdt gæld, sender det et signal til låneudbyder om, at du ikke er i stand til at betale din gæld. Det er derfor heller ikke muligt at tage et kviklån trods RKI.

Har du gæld i forvejen, kan det være en fordel at afvikle den, inden du tager et nyt lån. Har du flere lån, kan du også undersøge muligheden for at samle dine lån i et samlelån. Ved at samle dine lån betaler du kun til én låneudbyder og til én samlet rente.

Du kan med fordel gøre brug af en gældsberegner til at finde ud af, hvornår du kan forvente at være gældfri.

Indtægter, faste udgifter og rådighedsbeløb

Når låneudbyder skal vurdere din økonomi, ser de på dine indtægter, faste udgifter og rådighedsbeløb. Det gør de blandt andet for at danne sig et billede af:

  1. Om du har plads i din økonomi til at betale af på et lån.
  2. Hvor stort et beløb du vil være i stand til at betale af på et lån.

Har du en lav indtægt eller meget høje faste udgifter, vil dit rådighedsbeløb formentlig være lavt. Det fortæller låneudbyder, at der ikke er god plads i din økonomi til også at betale af på et lån.

Inden du tager et kviklån

Inden du tager et kviklån, er det altid en god idé at kigge grundigt på din egen økonomi. Du bør nemlig vurdere, om der er plads i din økonomi til at betale af på et lån. I samme forbindelse bør du overveje, hvilken lånetype der giver bedst mening for din økonomi. Er du på udkig efter et fleksibelt lån til forbrug, kan du undersøge muligheden for at tage et forbrugslån.

Når du vurderer, om der er plads i din økonomi til et lån, kan du gøre brug af et budget. Dermed kan du danne dig et overblik over dine indtægter, udgifter og rådighedsbeløb. Når du lægger et budget, kan du vurdere, om du kan spare penge på dine udgifter og dermed øge dit rådighedsbeløb:

  • Spar penge ved at overveje dit behov for streaming eller fitness abonnementer.
  • Spar penge på dine mobil- eller internet regninger ved at sammenligne priser hos forskellige udbydere.
  • Spar penge ved at undersøge om du kan tegne billigere forsikringer gennem din fagforening eller a-kasse.

Du kan nemt lave et budget ved at gøre brug af et budgetskema.

Derudover bør du altid søge om lån fra flere steder, så du er i stand til at sammenligne flere lånetilbud og vælge det bedste lån. Når du sammenligner lånetilbud, skal du især holde øje med lånets ÅOP, som er dets årlige omkostninger i procent. For at sammenligne forskellige låns ÅOP, er det dog vigtigt, at lånene har samme lånebeløb og løbetid.

Del på: