Hvad er kassekredit?

Sidst opdateret: 2. marts 2023
hvad er kassekredit
Hvad er en kassekredit?
Kassekredit er en slags låneform, der kan fungere som en økonomisk reserve, du kan gøre brug af, hvis du har behov for det.

Hvad er kassekredit, og hvordan adskiller låneformen sig fra andre lån til forbrug? I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er kassekredit?

Kassekredit er en fleksibel låneform, der fungerer som en økonomisk buffer, idet du får mulighed for at bruge flere penge, end der står på din konto. Kassekredit er dermed en form for økonomisk reserve, du kan gøre brug af, hvis du har behov for det.

At kassekredit er en fleksibel lånetype betyder, at du helt selv bestemmer, hvordan du bruger pengene. På den måde minder kassekredit om andre lån til forbrug, hvor lånebeløbet ikke i forvejen er øremærket noget bestemt, som det er tilfældet ved eksempelvis boliglån og billån.

Du kan dermed både anvende en kassekredit som et lån til TV, hvis dit fjernsyn går i stykker, eller som en måde at øge dit rådighedsbeløb i en periode, hvis du modtager uventede regninger.

Hvordan finder jeg en billig kassekredit?

Ligesom med alle andre typer lån er den bedste måde at finde det billigste tilbud gennem en prissammenligning. Indsamler du lånetilbud fra flere forskellige låneudbydere, har du mulighed for at sammenligne og vælge det lånetilbud, der passer bedst til din økonomi.

Når du sammenligner de forskellige lånetilbud, bør du kigge på de forskellige låns ÅOP, som er dit lån eller kassekredits årlige omkostninger i procent. Ønsker du det billigste lånetilbud, bør du vælge det lån med den laveste ÅOP. Når du sammenligner forskellige lån ud fra lånets ÅOP, skal du være opmærksom på, at alle lån skal have:

  1. Samme løbetid
  2. Samme lånebeløb

Kassekredit eller forbrugslån

Kassekredit og forbrugslån minder meget om hinanden, da begge er fleksible lån, hvor du helt selv bestemmer, hvad du bruger pengene på. Ligesom ved et forbrugslån, kan du selv søge om, hvor meget din kassekredit skal være på. Der tilbydes mindre kassekredit på 10.000 kr. og større kassekredit helt op til 50.000 kr.

Der er dog alligevel nogle grundlæggende forskelle mellem kassekredit og forbrugslån såsom renten ved de to lånetyper.

Hvad er renten på kassekredit?

Udover at du selv bestemmer, hvad du bruger pengene på, er kassekredit et fleksibelt lån på den måde, at du selv bestemmer, om du gør brug af den.

Har du ikke behov for at hæve over på din konto, gør du ikke brug af din kassekredit, og du skal derfor heller ikke betale rente. Gør du ikke brug af hele din kassekredit, skal du kun betale renter for det beløb, du rent faktisk har brugt. Har du eksempelvis en kassekredit på 20.000 kr., men kun gør brug af 10.000 kr., skal du kun betale renter af halvdelen af din kassekredit.

Tager du derimod et almindeligt forbrugslån, er lånebeløbet fastsat, og du skal som udgangspunkt betale renter, indtil lånet er betalt ud. Til gengæld er renten på kassekredit often højere end ved andre lånetyper.

Hvad er kassekredit online?

Ligesom med andre lånetyper kan du ansøge om en kassekredit gennem både en almindelig bank og en online bank. Sommetider er forholdene dog forskellige, når du ansøger om kassekredit gennem en bank og en online bank.

Hvad er kassekredit i online bank?

En online bank kan sommetider have et krav om, at du hæver hele beløbet på én gang. I så fald minder kassekreditten i højere grad om et almindeligt forbrugslån. Ofte er den online bank dog lige så fleksibel som en almindelig bank, hvor du kun betaler for det beløb, som du hæver.

Hvem kan få kassekredit?

En kassekredit kan anvendes af de fleste personer med en sund privatøkonomi. Da kassekreditten er en fleksibel låneform, bestemmer du selv, hvad pengene bruges på. I mange tilfælde anvendes en kassekredit på pludseligt opståede udgifter, som rådighedsbeløbet i den indeværende måned ikke dækker.

Vil du gøre brug af kassekredit, gælder der en række krav til dig som låntager, ligesom det er tilfældet med alle andre låneformer. Det skyldes, at låneudbyder skal sikre sig, at du er i stand til at betale lånet tilbage.

Typisk stilles det som krav, at du skal være myndig, at du ikke må være registreret i RKI, og at du skal have en fornuftig økonomi.

Din låneudbyder vil også lave en vurdering af din økonomi, hvor der blandt andet vil blive lagt vægt på:

  • Kreditværdighed: En kreditvurdering hjælper bankerne med at vurdere sandsynligheden for, at du kan betale et lån tilbage. Jo bedre kreditværdighed du har, jo mere villige er banken til at tilbyde dig et lån.
  • Rådighedsbeløb: Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har til rådighed, når alle faste udgifter er betalt. Rådighedsbeløbet har indflydelse på, om du kan blive godkendt til et lån, og hvor meget du har mulighed for at låne. Det skyldes, at rådighedsbeløbet fortæller bankerne, om du har mulighed for at betale lånet tilbage.
  • Gældsfaktor: Din gældsfaktor udregnes på baggrund af din årlige indkomst og samlede gæld og har stor betydning for, om du kan blive godkendt til et lån. Det er forskelligt fra bank til bank, hvad de anser som en for høj gældsfaktor. De fleste steder er det dog svært at blive godkendt til et lån, hvis din gældsfaktor er højere end 3,5-4.

Du kan selv forbedre din kreditvurdering

Har du en sund privatøkonomi, bør det ikke være svært at blive godkendt til et lån. Har du derimod ikke helt styr på økonomien, kan det stå i vejen for dine lånemuligheder.

Der er en række ting, du kan gøre, for at få bedre styr på din økonomi:

  • Budgetskema: Skal du have bedre styr på din økonomi, er det en god idé at gøre brug af et budgetskema. Med et budgetskema kan du danne dig et overblik over din økonomi, og hvad du bruger dine penge på.
  • nedsæt dit forbrug: Når du har lagt et budget, kan du finde dit rådighedsbeløb og indføre ændringer, hvis du ønsker at nedsætte dit forbrug og spare penge. På den måde kan du øge dit rådighedsbeløb, hvilket øger din sandsynligheden for, at du bliver godkendt til en kassekredit.
  • Samlelån: Har du gæld ved flere låneudbydere, kan du overveje at samle din gæld i et samlelån. Ved at samle dine lån, får du et bedre overblik, ligesom du kan nedsætte dine udgifter ved kun at have renteudgifter ved én låneudbyder.

Afbetaling af gæld til kassekredit

Når du gør brug af en kassekredit, er det typisk banken, der fungerer som kreditor på lånet. Det betyder, at det er banken, der gennem en kassekredit giver dig et større rådighedsbeløb.

Når du afvikler gæld til en kassekredit, foregår det derfor gennem løbende indbetalinger til banken. Er din kassekredit tilknyttet din lønkonto, kan du nedsætte din gæld til kassekredit, hver gang du får udbetalt din månedsløn.

Er du ikke i stand til at betale din kassekredit tilbage, bør du hurtigst muligt tage kontakt til din låneudbyder, så gælden ikke bliver uoverskuelig for dig.

Opsummering: Hvad er kassekredit?

Kassekredit er en låneform, der muliggør, at du kan trække over på din konto. Kassekredit er desuden et særligt fleksibelt lån idet, at du selv bestemmer, om du gør brug af den. Har du ikke behov for at gøre brug af din kassekredit, kan du dermed bare undlade at hæve over din konto.

Gør du brug af din kassekredit, er det dog stadig et lån. Har du mod forventning ikke mulighed for at betale din kassekredit tilbage, bør du derfor hurtigst muligt tage kontakt til din bank, så gælden ikke bliver uoverskuelig for dig.

Hvad er kassekredit?
Kassekredit er en låneform, der gør det muligt at trække over din konto, hvis du i en periode har brug for et større rådighedsbeløb. Kassekredit fungerer på den måde som en økonomisk reserve, du kan gøre brug af, hvis du har behov for det.
Kan jeg få kassekredit?
Da kassekredit er en låneform, gælder der en række krav til dig som låntager, ligesom det er tilfældet med alle andre former for lån. Det skyldes, at låneudbyder skal sikre sig, at du er i stand til at betale lånet tilbage.
Del på: