Guide til dit første bilkøb

Sidst opdateret: 9. februar 2023
Guide til dit første bilkøb
Inden dit første bilkøb bør du især overveje bilens driftsøkonomi, dit kørselsbehov, og hvor meget plads du har brug for i bilen.

Når du skal foretage dit første bilkøb, bør du gøre dig nogle overvejelser i forhold til, hvor stort dit budget er, samt hvilke behov din bil skal dække.

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Jeg skal foretage mit første bilkøb

Har du besluttet dig for at købe din første bil, er der en række overvejelser, du bør gøre dig. Først og fremmest bør du være afklaret omkring dit budget og dit behov, når du skal foretage dit første bilkøb:

  1. Bilbudget: Du bør være klar over, hvor stort dit rådighedsbeløb er, og dermed hvor mange penge du har mulighed for at bruge på at finansiere dit første bilkøb.
  2. Behov ved valg af bil: Dernæst bør du gøre dig nogle tanker om, hvilket behov din bil skal dække. Skal det være en stor og rummelig bil med plads til hele familien eller en lille bil, som nemt kan navigeres rundt i byen? Skal den køre på el, benzin eller diesel, og skal det være en ny eller brugt bil?

Budget til første bilkøb

Når du skal finansiere dit første bilkøb, bør du først og fremmest være klar over, hvor mange penge du har mulighed for at bruge – både på at købe den nye bil og på at finansiere brugen af bilen.

Har du ikke kørekort i forvejen, skal du også finansiere dette, hvilket eksempelvis kan gøre med et lån til kørekort.

Du kan finde dit rådighedsbeløb, som er det beløb du har til rådighed til dit første bilkøb, ved at lægge et budget. Når du stiller din månedlige indtægt op mod dine månedlige udgifter, finder du det beløb, du har til rådighed hver måned. På den måde kan du danne dig et overblik over, hvad du har mulighed for at bruge på at finansiere dit første bilkøb.

Dernæst skal du gøre dig klart, hvad det koster at finansiere brugen af bilen. Her skal du overveje både de faste og variable udgifter. De faste udgifter er i den forbindelse:

Nogle af de faste udgifter kan være svære at forudsige. Brændstof-posten afhænger af, hvor meget du kører i bilen, samt hvilken type brændstof din bil anvender. Dertil kommer reparationer, som ligeledes kan variere og være svære at forudsige prisen på. I dit bilbudget er det derfor en god idé at estimere et beløb til uforudsete udgifter.

Foruden de faste biludgifter er der en række variable udgifter, du også bør tage højde for i dit bilbudget – herunder bilvask, eventuelle parkeringsudgifter, samt løbende udgifter til olie, sprinklervæske og kølervæske. Det er derfor en god idé at sætte dig ind i hvad det koster at have bil.

Forsikring af ny bil

I Danmark er det lovpligtigt, at du tegner en ansvarsforsikring på din bil. Ansvarsforsikringen dækker de eventuelle skader, din bil måtte påføre andre og deres ejendele.

Udover den lovpligtige ansvarsforsikring, kan du vælge at tegne en delkasko- eller kaskoforsikring. Delkasko-forsikringen dækker de skader, der kan opstå, når du ikke kører i bilen, såsom indbrud, tyveri, glasskader og brand. Kaskoforsikringen dækker derimod både de skader, der opstår, når du ikke kører i bilen samt de skader, du selv kan påføre bilen, når du kører i den.

Når prisen på din bilforsikring skal fastsættes, vil du med stor sandsynlighed opleve, at prisen for din bilforsikring er højere, hvis du er under 25 år. Den højere pris på forsikringer på biler til unge skyldes, at uheldsraten blandt unge er højere end blandt ældre bilister. Des længere tid du kører uden uheld, des større anciennitet vil du dog opnå, og du vil dermed på sigt kunne få en billigere bilforsikring.

Finansiering af dit første bilkøb

Når du skal finansiere dit første bilkøb, er det ofte nødvendigt at tage et billån eller et lån til brugt bil. I den forbindelse skal du beslutte med dig selv, om du ønsker at tage et billån med udbetaling eller et billån uden udbetaling.

Ny bil med udbetaling ved første bilkøb

Et billån med udbetaling er en meget almindelig låneform, hvor du selv lægger en del af beløbet i form af udbetalingen, og lånet dækker resten af beløbet.

Ny bil uden udbetaling ved første bilkøb

Vil du købe din nye bil uden udbetaling, skal du ikke selv lægge en udbetaling til dit bilkøb og du låner dermed det fulde beløb. Et billån uden udbetaling er en fordel, hvis du ikke har mulighed for at lægge en udbetaling ved køb af din nye bil. Dog skal du være opmærksom på, at renten typisk er højere ved billån uden udbetaling.

Har du i forvejen et billån, er det værd at undersøge, om det er muligt at samle dine lån. Kan du blive tilbudt et samlelån med en lavere rente end dit nuværende billån, er der nemlig penge at spare.

Hvilken bil skal jeg vælge?

Det er altid nødvendigt at gøre op med dig selv, hvad du har brug for, når du køber en ny bil. Men er der ovenikøbet tale om dit første bilkøb, har du formentlig en begrænset referenceramme. Du bør derfor gøre dig nogle grundlæggende overvejelser og finde ud af, hvad du har af behov og forventninger i forbindelse med dit første bilkøb. På den måde kan du få en bedre idé om, hvilken bil du skal vælge.

Noget af det, du bør overveje, er bilens type og størrelse, da det påvirker, hvor meget plads der er i din kommende bil. Har du eksempelvis brug for mange siddepladser, meget opbevaringsplads, eller at bilen er lille og nem at navigere rundt?

første bilkøb

  • Lidt plads: Har du kun et lille behov for plads i bilen, kan du vælge en mini- eller micro bilmodel. Fordelen ved disse typer biler er, at deres størrelse gør dem nemme at parkere og navigere rundt i smalle gader.
  • Moderat plads: Har du et moderat behov for plads, kan biltyper som hatchback og sedan være rigeligt for dig. Får du lejlighedsvis behov for mere opbevaringsplads, kan sæderne i de fleste hatchbacks og sedan-modeller lægges ned.
  • Mere plads: Har du et større behov for plads og rummelighed i bilen, kan en stationcar være en mulighed. Denne type bil anses typisk som den ideelle familiebil, idet der er plads i både bagagerum samt god rummelighed i selve bilen.
  • Meget plads: Har du et stort behov for plads i bilen, kan biltyper som SUV og MVP være noget for dig. SUV’en anses ligesom stationcaren for en af de mest populære familiebiler i Danmark, idet det er en rummelig bil med rigeligt plads i både sæder og bagagerum. Ligesom SUV’en har MPV’en god plads i kabinen – og bilen kan desuden indrettes fleksibelt, idet der typisk er plads til fem til syv personer.

Køb af ny bil eller brugt bil

Ved dit første bilkøb bør du overveje, om det er mest hensigtsmæssigt for dig at købe ny bil eller købe brugt bil. Valget om køb af brugt bil eller ny bil afhænger endnu engang af dit behov og dine økonomiske muligheder.

Fordelen ved at vælge en brugt bil er blandt andet, at du ofte har mulighed for at købe en større bil, end hvis du skulle købe en tilsvarende bil fra ny. Det betyder også at du typisk vil kunne nøjes med et mindre billån sammenlignet med hvis du skulle købe en ny bil. Du kan derfor ofte kunne slippe afsted med at skulle låne i omegnen af 50.000 kr. til 100.000 kr. for en brugt bil, afhængig af bilens stand.

Dog er der kun sjældent fabriksgaranti på en brugt bil, og det er derfor typisk nødvendigt at medregne større udgifter til reparationer, hvis du vælger en brugt bil frem for en ny bil. Du kan som sagt spare en del på købsprisen ved at vælge en brugt bil fremfor en ny bil. Men selvom det kan være fristende at købe en brugt bil til eksempelvis 20.000 kr., bør du altid tjekke bilen og dens slutseddel grundigt igennem for at undgå at ende med en dyr reparationsregning.

Vælger du derimod købe ny bil, vil der typisk ikke være mange reparationer forbundet med bilen i den første lange periode. Samtidig bestemmer du selv, hvordan bilen bliver vedligeholdt fra start, hvilket ligeledes har indflydelse på bilens reparationsomkostninger på sigt.

Dog kan nye biler være betydeligt dyrere end brugte biler, og det er derfor ofte nødvendigt at tage et større billån for at kunne finansiere den nye bil. Ofte vil lånebeløbet helt op omkring 250.000 kr. til 300.000 kr. for at finansiere køb af helt ny bil.

Køber du en brugt bil, bør du altid tjekke om der er restgæld eller pant i bilen, da det i så fald bør henholdsvis betales tilbage og slettes, inden du overtager ejerskabet af bilen. Uanset om du køber en ny bil eller en brugt bil, skal du huske at få en slutseddel som dokumentation for handlen – både gennem forhandler samt ved salg af bil privat.

Benzin, diesel eller elbil

Når du skal foretage dit første bilkøb, skal du gøre dig nogle tanker om, hvilken motor din kommende bil skal have – og dermed hvilket brændstof, den skal køre på. For at finde den ideelle motortype til dig, skal du tænke over, hvordan du kører, hvor langt du kører, og hvor ofte du kører.

Det afgørende ved valg af motortype er, hvordan du kommer til at bruge din kommende bil. Ofte forholder det sig sådan, at dieselbiler er mere fordelagtige, hvis du kører lange distancer i din bil, men selvom det varierer fra bilmærke og årgang, skal du typisk helt op at køre 20-25.000 km om året, før det er økonomisk fordelagtigt at vælge en dieselbil.

Dertil kommer, at dieselbiler typisk er længere tid om at varme nok op til, at de kører optimalt i forhold til deres brændstofforbrug. Kører du primært bykørsel eller kortere ture, kan du derfor overveje en benzin-, hybrid- eller elbil, idet de er bedre til at håndtere de korte køreture.

Elbiler er blevet tiltagende populære, hvilket især skyldes, at de ofte er betydeligt billigere i drift sammenlignet med især benzin- og dieselbiler. Men hvad koster det at lade en elbil? Det kan du med fordel undersøge, inden du vælger bil baseret på brændstoftype.

Det skal du spørge om ved dit første bilkøb

Hvad enten du skal købe en ny eller brugt bil, er der en række ting, du bør spørge ind til for at være sikker på, at du får den bil, der bedst opfylder dine behov:

  1. Hvor langt kører bilen på literen?
  2. Hvad skal man betale i grøn ejerafgift?
  3. Er der fabriksgaranti på bilen, hvis der er tale om en brugt bil?
  4. Hvad er bilens antal kørte kilometer, hvis der er tale om en brugt bil?
  5. Er der eventuelle planlagte reparationer, hvis der er tale om en brugt bil?

Det er også en god idé at prøvekøre bilen, inden du køber den. Med 30-60 minutters kørsel i bilen, kan du vurdere, om du sidder godt, har tilpas udsyn, om bilen er nem for dig at parkere, og om du kan lide at køre i den.

I mange tilfælde er bilens samlede pris desuden til forhandling, og du kan derfor forsøge at få nedslag i prisen eller få inkluderet mere ekstraudstyr, når du køber din bil.

Du bør dog have en god føling med, hvad eventuelle skader koster at reparere. Vil udbedring af bilens skader koste mere, end hvad bilen er værd, kan det i stedet være en fordel blot at sende bilen til skrot og få udbetalt bilens skrotpræmie.

Opsummeret: Guide til dit første bilkøb

Der er en masse overvejelser, du bør gøre dig i forbindelse med dit første bilkøb. Du bør blandt andet overveje bilens driftsøkonomi, hvilken motortype du foretrækker og hvor meget plads du har brug for i bilen.

Også dit kørselsbehov er især vigtigt at afdække, inden du tager et valg om, hvilken bil du skal købe.

Kører du hovedsageligt længere ture, kan du eksempelvis overveje en dieselbil, som netop er velegnet til de lange distancer. Kører du omvendt primært kortere ture og bykørsel, vil en benzin, el eller hybridbil være mere velegnet til netop dit kørselsbehov.

Hvornår foretager folk deres første bilkøb?
De fleste køber deres første bil, når de er mellem 18 og 24 år gamle.
Hvad skal jeg huske inden mit første bilkøb?
Inden dit første bilkøb, bør du altid spørge ind til:

- Hvor langt bilen kører på literen.
- Hvad man skal betale i bilafgift.

Er der tale om en brugt bil, bør du desuden spørge ind til:

- Om der er fabriksgaranti på bilen.
- Bilens antal kørte kilometer.
- Om der er planlagte reparationer.
Skal jeg prøvekøre bilen, inden jeg køber den?
Du bør altid prøvekøre en bil, inden du køber den. Det er en god idé at sætte 30-60 minutter af til at prøvekøre bilen.
Del på: