Hvad er restgæld?

Sidst opdateret: 30. august 2024
restgæld
Hvad er restgæld?
Restgæld er det beløb, du endnu skylder på dit lån på et givent tidspunkt, når det beløb, du allerede har betalt, er blevet fratrukket.

Hvad er restgæld, og hvordan finder du restgælden for netop dit lån?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er restgæld?

Restgæld er et øjebliksbillede af, hvad du skylder på dit lån på et givent tidspunkt, når det beløb, du allerede har betalt, er blevet fratrukket.

Når du tager et lån, opdeles betalingen af din gæld i renter og afdrag, du som lånets debitor skal tilbagebetale din kreditor. I takt med at du betaler af på dit lån, vil beløbet, du skylder, blive mindre. Restgælden er dermed det beløb, du endnu mangler at betale for dit lån.

Har du i et samlet lån på 100.000 kr. betalt 10.000 kr. i afdrag, vil din restgæld altså være 90.000 kr.

Hvordan finder jeg min restgæld?

Din restgæld er det beløb, du endnu ikke har betalt af på dit lån. Når du betaler af på dit lån, vil restbeløbet derfor løbende ændre sig.

Du kan bruge din restgæld til at se, hvor meget du endnu skylder i et lån. I de følgende afsnit gennemgår vi de mest almindelige typer af gæld, samt hvor du kan finde restgælden for de forskellige gældstyper:

  • Restgæld i huse
  • Restgæld i bil
  • Restgæld i SU-lån

Restgæld i huse

Det er meget normalt, at der er restgæld i huse, da de fleste tager et boliglån for at finansiere køb af bolig. Mange vælger også at tage lån i deres bolig med henblik på at finansiere renovering af boligen.

Det er derfor ikke nødvendigvis dårligt, at der er gæld i huset, da selve huset har en værdi, og derfor fungerer som pant for lånet. Der kan dog opstå problemer, hvis husets værdi ikke stemmer overens med gælden. Det sker typisk, hvis:

  1. Ejendomsværdien falder, efter du har optaget lån til boligen.
  2. Du har belånt huset for mere, end det er værd, eksempelvis i forbindelse med renoveringer, som ikke tilsvarende øger husets værdi.

Problemet her er typisk, at du ikke er i stand til at indfri lånet, hvis du vælger at sælge din bolig. I så fald vil du ende med en gæld, som du efterfølgende skal betale af på.

Tjek restgæld i hus

Du kan finde restgæld, tinglyst gæld og øvrige ejendomsoplysninger i en bolig gennem tinglysningssystemet ved at indtaste adressen på den bolig, du vil undersøge.

Når du angiver adressen i tinglysningssystemet, vil du få vist eventuelle lån, der er på adressen såsom realkreditlån og ejerpantebreve.

Det er gratis at tjekke gæld i en bolig, og du kan undersøge boliglån og øvrige hæftelser i både huse, ejerlejligheder og andelsboliger.

Restgæld ved køb og salg af bolig

Det kan være en god idé at tjekke hæftelser på en bolig i forbindelse med køb. Er der gæld i en bolig, du gerne vil købe, kan du nemlig bruge det til din fordel i prisforhandlingen.

Ved du på forhånd, at sælger ikke har meget gæld i huset, kan du muligvis presse prisen længere ned. På samme måde kan du få en idé om, hvor langt ned i pris sælger kan være villig til at gå, hvilket kan afhænge af, hvor meget gæld de har i boligen.

Er du boligejer, er det også relevant for dig at være bekendt med den nuværende gæld i din ejendom, hvis du ønsker at omlægge dit boliglån eller overvejer at sælge din bolig.

Restgæld når du skal bygge et nyt hus

Skal du bygge et hus, bør du også tjekke, om der er gæld i ejendommen – både hvis du bygger på en tom byggegrund og hvis du river et eksisterende hus ned for at bygge et nyt.

Er der gæld i ejendommen, kan det nemlig i høj grad påvirke, hvad det koster at bygge et hus.

Restgæld i bil

Er der restgæld i en bil, betyder det, at bilejer ikke har betalt sin gæld i bilen. Det samme gør sig gældende for andre køretøjer som motorcykler og campingvogne.

Pant i bilen er en sikkerhed, man som låntager kan bruge, hvis man ønsker at tage lån i sin bil. Kan låntager herefter ikke tilbagebetale sit lån, kan låneudbyder tilbagetage bilen eller kræve, at den bliver solgt. På den måde fungerer bilens værdi som sikkerhed for lånet.

Pant er derfor ikke det samme som restgæld, men det er stadig vigtigt, at du er opmærksom på det, hvis du skal købe en brugt bil.

Køb og salg af bil med restgæld

Skal du købe en brugt bil, bør du tjekke, om der er restgæld eller pant i bilen. En eventuel hæftelse i bilen følger nemlig bilen og ikke ejeren og bliver ikke slettet ved et ejerskifte. Du kan derfor ende med en ekstra udgift, hvis du overtager en bil med restgæld.

Skal du omvendt foretage salg af bil med restgæld, er det vigtigt, at du informerer køber om, at der er gæld i bilen. De færreste ønsker at købe en bil med tilknyttet gæld, og det bedste er derfor at afvikle gælden, inden du sælger bilen.

Nogle brugtvognsopkøbere tilbyder dog at opkøbe din bil og afvikle gælden med kreditor, hvorfor det er en mulighed, hvis du ikke selv har mulighed for at afvikle gælden.

Tjek restgæld og pant i bil

Du kan nemt tjekke om en brugt bil, motorcykel eller campingvogn har tilknyttede hæftelser ved at søge på køretøjets nummerplade eller stelnummer i Bilbogen. Her vil det fremgå, hvis køretøjet har restgæld eller pant.

Har du fundet ud af, at der er restgæld eller pant i en bil, du vil købe, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal opgive at købe bilen. Det er dog vigtigt, at du afklarer med sælger, hvad der skal ske fremadrettet. Typisk vil en løsning være, at bilens ejer sørger for at betale gælden og aflyse pantet, inden bilen omregistreres.

Køber du en brugt bil gennem forhandler eller privat sælger, er det vigtigt at få en slutseddel med, som bør indeholde:

  • Eventuel restgæld eller pant i bilen.
  • Bilens detaljer og eventuel garantiperiode.
  • Aftaler om reparationer eller udbedringer inden overtagelse af bilen, hvem der hæfter for det økonomisk, samt hvem der er ansvarlig for at få udført udbedringerne.

Du bør desuden selv tjekke op på restgæld og pant i bilen, da du som køber hæfter for gælden, selv hvis den er blevet udeladt i slutsedlen.

Restgæld i SU-lån

Du kan tage et SU-lån, mens du modtager SU under uddannelse. SU-lånet udbetales hver måned i et beløb på op til 3.273 kr. jf. satsen for 2022. Når du ansøger om et SU-lån, bestemmer du selv, hvor mange måneder lånet skal køre over, samt hvor stor en del af det maksimale beløb du vil have udbetalt pr. måned.

Har du taget et SU-lån under dine studier, skal du begynde tilbagebetalingen senest 1. januar to kalenderår efter, du har afsluttet din uddannelse. Bliver du færdig med din uddannelse i juli 2022, skal du derfor først begynde at tilbagebetale dit SU-lån i januar 2024.

Ønsker du at tilbagebetale din studiegæld før tid, bestemmer du selv hvor meget, og hvor ofte du vil afdrage. I så fald skal du kontakte Udbetaling Danmark med henblik på at lave en frivillig afdragsordning på dit lån.

Tjek restgæld på dit SU-lån

Du kan hurtigt tjekke din restgæld på dit SU-lån ved at logge ind på selvbetjeningsløsningen på borger.dk. Her kan du få et overblik over, hvor meget du skylder, hvilket kan være en fordel, når du skal lægge en plan for tilbagebetaling af lånet.

Er du ikke i stand til at tilbagebetale dit SU-lån, kan du i visse tilfælde få eftergivelse af gæld til det offentlige. Det betyder, at du enten kan få nedsat din gæld eller få den afskrevet helt.

Ønsker du at få eftergivet din gæld, skal du kontakte Gældsstyrelsen, som herefter vurderer, om du kan få eftergivet din gæld. For at få eftergivet din SU-gæld skal det være klart, at du:

  1. Ikke er i stand til at kunne tilbagebetale gælden indenfor de nærmeste år.
  2. Opnår en varig forbedring af dine økonomiske forhold, hvis du får eftergivet gælden.

Hold styr på din gæld

I takt med at du betaler af på dit lån, vil din restgæld blive mindre. Ønsker du at nedbringe din gæld hurtigere, kan du dykke ned i dit budget og se, hvor det er muligt at nedsætte dine udgifter, så du kan spare penge og sætte et større beløb af til dine gældsudgifter.

Der er flere måder, du kan få styr på din gæld. Har du lån ved flere låneudbydere, kan du samle dine lån i et samlelån og dermed nedsætte dine renteomkostninger.

Er du ikke i stand til at betale af på din gæld, vil gælden stige og i værste fald blive endnu sværere at afbetale. Det er derfor vigtigt, at du fortsætter med at betale af på din gæld eller kontakter din låneudbyder, hvis du har problemer med at overholde din låneaftale.

Har du meget gæld eller gæld ved forskellige låneudbydere, kan det være svært at overskue. Her kan du med fordel anvende en gældsberegner til at se, hvornår du kan forvente at være gældfri.

Del på: