Hvad koster det at bygge et hus i 2023?

Sidst opdateret: 11. oktober 2024
hvad koster det at bygge nyt hus
Hvad koster det at bygge et hus?
Vælger du selv at bygge dit kommende hjem, har du indflydelse på, hvor stort huset skal være, hvordan det skal udformes, og hvilke materialer det skal bygges i. Du har med andre ord mulighed for selv at bygge dit drømmehjem. Men der er mange udgifter, du skal have styr på, inden du søger finansiering og starter dit byggeprojekt.

Flere og flere danskere vælger selv at bygge et hus, når de skal finde deres drømmehjem. Hvis du også ønsker at bygge et nyt hus, har du et større råderum til at designe netop den bolig, du altid har drømt om.

Priserne på at bygge nyt stiger imidlertid også. Ifølge Danmarks Statistik steg de samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig med 2,6 % i tredje kvartal af 2022, hvilket blandt andet skyldes en øget efterspørgsel og pressede forsyningskæder som følge af corona.

Men hvad koster det at bygge et hus? Prisen for at bygge et hus kan variere betydeligt, alt efter hvor stort huset skal være, hvor det er placeret, og hvilke materialer det skal bygges i. Vil du bygge et hus selv, bør du derfor først og fremmest danne dig et overblik over de samlede omkostninger ved netop dit byggeprojekt.

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad koster det at bygge et hus?

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for at bygge et hus ligger et sted mellem 16.000 kr. og 35.000 kr. afhængig af, hvilke beslutninger du træffer undervejs i projektet.

Omkostningerne ved at bygge hus selv kan nemlig variere betragteligt afhængig af, hvor huset skal ligge, hvor stort det skal være, og hvilke materialer der skal anvendes.

Finansiering af husbyggeri

Afhængig af byggeriets omfang er det ofte nødvendigt at finansiere byggeprojektet med et lån.

Ved større byggeprojekter hvor du skal bygge et helt nyt hus, vil du typisk finansiere husbyggeriet med et realkreditlån.

Skal du blot renovere eller bygge til dit eksisterende hus, kan du muligvis nøjes med et mindre lån til renovering eller lån til ombygning. Du kan også tage et lån i din boligs friværdi, hvor lånebeløbet i så fald vil afhænge af, hvad din bolig er værd.

Hvorfor vælge at bygge hus selv?

Afhængigt af hvor i landet huset er placeret, er den billigste løsning ofte et huskøb, hvor huset er klart til at flytte ind i.

Kræver huset derimod en omfattende renovering, kan det i nogle tilfælde bedre betale sig at købe en tom byggegrund eller rive huset ned og bygge et nyt.

Der kan være mange fordele ved at bygge et hus selv fremfor at flytte ind i et allerede opført hus. Bygger du dit hus selv, har du mere indflydelse på husets størrelse og udformning, hvilket kan være en fordel, hvis du har en specifik forestilling om, hvordan dit kommende hjem skal se ud.

Ønsker du at designe din drømmebolig, kan et byg-selv projekt derfor være en oplagt mulighed.

Hvad koster det at bygge et hus?

Ifølge beregninger fra Bolius koster et parcelhus på 150 kvadratmeter i gennemsnit 2,2 millioner kr. afhængig af placering og eksklusive pris på selve grunden.

Til sammenligning koster opførelse af et nyt hus i gennemsnit 2,4 millioner kr. eksklusive pris på byggegrund.

Overvejelser inden husbyggeri

Uanset om du vælger et arkitekttegnet byg-selv hus eller et typehus, er der mange ting at tage højde for, og det kan derfor være en kompliceret proces at bygge et nyt hus.

Af samme årsag bør du først og fremmest gøre op med dig selv:

  • Hvor huset skal placeres, og om der tidligere har ligget et hus
  • Hvor stort huset skal være, og hvilke materialer huset skal bygges i
  • Om huset skal opføres som arkitekttegnet byg-selv hus, eller købes som typehus

Hvor skal huset placeres?

Prisen for at opføre et nyt hus påvirkes af, om huset bygges på en grund, hvor der i forvejen har ligget et hus, og grunden dermed har alle nødvendige forsyninger, installationer, afløb og kloakering.

Vil du bygge et hus på en grund, som ikke tidligere har været bebygget, er der en række omkostninger forbundet med byggemodning af grunden, såsom:

  • Kloakering
  • Regulering af terræn
  • Forsyning af el og vand

Byggemodning af en grund vil ofte koste et sted mellem 75.000 kr. – 150.000 kr. afhængig af grund og placering.

Husets geografiske placering har dog også stor indflydelse på, om det overhoved kan betale sig at bygge et nyt hus.

Er huspriserne betydeligt højere end prisen for en byggegrund i området, kan det med stor sandsynlighed betale sig at opføre et nyt hus, frem for at renovere på et eksisterende hus.

Husets størrelse og udformning

Huset vil selvfølgelig blive dyrere at bygge, jo større det skal være, da der skal anvendes flere materialer. Nogle udgifter, såsom udgifter til byggemodning og tilslutningsafgift, er dog engangsudgifter og påvirkes derfor ikke synderligt af husets størrelse.

Valg af materialer og tekniske løsninger har betydning for, hvad huset vil koste dig i fremtiden blandt andet i forbindelse med:

  • Belysning
  • Ventilation
  • Opvarmning

Opfører du selv dit hus, kan du med fordel prioritere energieffektive løsninger og energiforbedringer, da det vil påvirke størrelsen på de faste udgifter i dit budget i fremtiden. Her kan du eksempelvis overveje at få installeret solceller med et lån til solceller.

Skal jeg vælge byg-selv hus eller typehus?

Prisen på et arkitekttegnet byg-selv hus er typisk højere sammenlignet med prisen på et typehus. Det skyldes, at der ofte opstår uforudsete omkostninger, når et hus bygges, hvorimod prisen på et typehus ofte kommer med en fastprisgaranti.

Med en fastprisgaranti er du sikret, at prisen for byggeriet ikke overstiger den aftalte pris.

Der er dog også nogle begrænsninger ved at vælge et typehus frem for et arkitekttegnet hus. Selvom de fleste typehuse i dag kan individualiseres, har du ikke det samme råderum til at beslutte, hvordan huset skal udformes, og hvilke materialer der skal anvendes.

Ønsker du stor frihed til at designe dit fremtidige hjem, er der derfor en fordel i at vælge en arkitekttegnet løsning. Det stiller dog også nogle større krav til budget og finansiering.

Når du engang skal sælge din bolig, vil et arkitekttegnet hus dog ofte have en højere gensalgsværdi.

Udgifter ved husbyggeri

Der er nogle faste udgifter forbundet med at købe et hus eller en grund, herunder udgifter til tinglysning og pantebreve, salær til advokat og ejendomsmægler, samt honorar til eventuel rådgiver.

Skal du bygge et nyt hus, er langt de største udgifter dog relateret til selve byggeriet af huset. Her kan du se en oversigt over nogle af de udgifter, der kan have indflydelse på, hvad det koster at bygge et hus.

Hvad koster det at bygge et hus?

OpgavePris
Nedrivning af eksisterende hus:100.000 kr. – 150.000 kr.
Byggetilladelse:10.000 kr. – 25.000 kr.
Jordbundsundersøgelse:5.000 kr. – 15.000 kr.
Udgifter til byggemodning af grund:
 – Fundering:50.000 kr. – 750.000 kr.
 – Tilslutningsafgift:125.000 kr. – 200.000 kr.
Landinspektør, skelkonstatering, afsætning og IBS-attest:10.000 kr. – 25.000 kr.
Bortskaffelse af forurenet jord:50.000 kr. – 500.000 kr.
Udgifter til byggestrøm og byggevand under opførelse:10.000 kr. – 40.000 kr.
Byggerådgiver:10.000 – 40.000 kr.
Facade:50.000 kr. – 100.000 kr.
Tag:0 – 500.000 kr.
Vægge:0 – 50.000 kr.
Gulve:20.000 kr. – 200.000 kr.
Vinduer og døre:0 – 100.000 kr.
Varme og ventilation:
 – Ventilation:0 – 75.000 kr.
 – Jordvarme:125.000 kr. – 250.000 kr.
El, stikkontakter og spots:50.000 kr. – 200.000 kr.
Køkken, bad og hårde hvidevarer:100.000 kr. – 500.000 kr.

Ovenstående tabel er lavet med udgangspunkt i seneste estimater, og der er derfor ikke taget højde for de stigende elpriser, materialeomkostninger og øvrige prisstigninger som følge af inflation.

Som du kan se i oversigten, varierer priserne betydeligt og påvirkes blandt andet af grundens placering, størrelse af byggegrund, størrelse af hus og valg af materialer. Der kan eksempelvis være forskel på, hvad det koster at montere et jordvarmeanlæg afhængig af dit energiforbrug og størrelsen af din grund.

Inden du påbegynder dit byggeprojekt, bør du derfor lave en oversigt over byggeriets udgifter og indhente priser ud fra din specifikke situation.

Opsummeret: Hvad koster det at bygge et hus?

En af de store fordele ved at bygge et hus selv er, at du har mulighed for at skabe dit drømmehjem fra bunden.

Stigende priser og efterspørgsel betyder dog, at du bør overveje, om det bedst kan betale sig at bygge et nyt hus, købe et typehus eller købe et eksisterende hus, hvilket især afhænger af, hvor huset er placeret.

Der er samtidig mange udgifter forbundet med at bygge et hus selv, og prisen varierer meget afhængig af placering, størrelse og hvilke materialer huset bygges i. Du bør af den grund udforme et udførligt budget og indhente priser til dit specifikke byggeprojekt, inden du søger om lånetilbud og påbegynder byggeriet.

Hvad koster det at bygge et hus?
Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for at bygge et hus ligger et sted mellem 16.000 kr. og 35.000 kr.
Hvordan finansierer jeg et husbyggeri?
Skal du bygge et helt nyt hus, vil du typisk finansiere projektet med et realkreditlån. Skal du derimod blot renovere eller bygge til dit eksisterende hus, kan du måske nøjes med et lån til renovering eller lån til ombygning. Du kan også sommetider tage et lån i din boligs friværdi.
Del på: