Hvad er min bolig værd?

Sidst opdateret: 28. februar 2023
hvad er min bolig værd
Hvad er min bolig værd?
Skal du sælge din bolig, tage lån i boligens friværdi eller omlægge dit realkreditlån, er det relevant at vide, hvor meget din bolig er værd.Hvor meget din bolig er værd vurderes typisk ved enten en ejendomsvurdering eller en boligvurdering.

Der er mange grunde til, at du bør sætte dig ind i, hvad din bolig er værd, som hvis du ønsker at sælge boligen eller tage et lån i friværdien. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal have vurderet din bolig? Kan du selv øge din boligvurdering, og hvad er forskellen på at sælge en ejerbolig og en andelsbolig?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er min bolig værd?

Der kan være mange grunde til, at du ønsker at vide, hvad din bolig er værd. Det kan være, at du skal sælge din bolig, tage lån i boligens friværdi, omlægge dit realkreditlån eller bare er nysgerrig på, hvor meget din bolig egentlig er værd.

Ligesom der er flere årsager til, at du har brug for at vide, hvad din bolig er værd, er der flere måder at vurdere boligens værdi afhængig af, hvilken type vurdering du har brug for.

Typisk skelner man mellem følgende typer vurdering:

  1. Ejendomsvurdering som er en offentlig vurdering.
  2. Boligvurdering som kan udføres online eller af en ejendomsmægler.

Selvom du selv kan skønne dig frem til, hvad din bolig er værd ved at sammenligne med lignende boliger i området, er en ejendomsvurdering eller en boligvurdering en mere nøjagtig måde at vurdere, hvad din bolig er værd.

En grundig og realistisk vurdering af hvad din bolig kan sælges for, kan nemlig være afgørende for at finde det bedste tidspunkt at sætte boligen til salg.

Hvad er en ejendomsvurdering?

En ejendomsvurdering er en offentlig vurdering af din ejendom, som kan have stor indflydelse på din privatøkonomi som boligejer. Denne type vurdering anvendes nemlig blandt andet til at beregne, hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld.

Ejendomsvurderingen kan være interessant for dig som boligejer, især hvis du overvejer at sælge din bolig. Den offentlige ejendomsvurdering kan også være interessant for køber i forbindelse med huskøb, da den kan være med til at give et billede af, om salgsprisen er rimelig.

Hvad er min bolig værd i en ejendomsvurdering?

En ejendomsvurdering udarbejdes af Skat, og fastsættes ud fra sammenlignelige ejendomme af samme størrelse, stand, alder og beliggenhed i et lignende område.

Hvordan foregår en online boligvurdering?

Når du skal have udført en boligvurdering, findes der en række muligheder online, som kan give et bud på, hvad din bolig er værd.

Buddene baseres på informationer fra en række offentlige databaser, hvori der kan være fejl og mangler. Vælger du at tage udgangspunkt i en online boligvurdering, bør du derfor have in mente, at der kan være forskel på vurderingen og boligens reelle salgspris.

Du bør samtidig være opmærksom på, at en online vurdering ikke kan tage højde for hverken skader eller forbedringer på boligen, som ikke er offentligt registreret.

Hvad er min bolig værd ved en online boligvurdering?

Inden din bolig skal vurderes, er der en række ting, du selv kan gøre for at øge chancen for en præcis vurdering.

Først og fremmest bør du tjekke, om oplysninger i din bolig er korrekte, samt registrere eventuelle fejl og skader på boligen. Du bør også registrere forbedringer udført i boligen, som kan have indflydelse på boligens værdi. Du kan selv tjekke og rette oplysningerne for din bolig gennem BBR.

Hvad er BBR?

BBR, Bygnings- og Boligregistret, indeholder en række oplysninger om din bolig såsom hvornår boligen er opført, boligens areal samt udførte installationer og ombygninger.

Det er din pligt som ejer, at sørge for at BBR-oplysningerne for din bolig er korrekte, og du skal derfor registrere det, hvis der er sket enten skader eller forbedringer på boligen.

Hvordan foregår en boligvurdering med ejendomsmægler?

Når du skal have lavet en vurdering af din bolig, kan du vælge at inddrage en ejendomsmægler, som typisk vil gennemgå din bolig sammen med dig.

I en boligvurdering vil ejendomsmægleren kigge på:

  • Boligens beliggenhed
  • Størrelse på bolig og grund
  • Boligens alder, boligtype og stand

I en gennemgang af din bolig er det desuden relevant at komme ind på, hvilke renoveringer og forbedringer såsom energiforbedringer, der er udført i boligen. Det kan være, at du har skiftet taget eller har fået monteret et jordvarmeanlæg.

Hvordan området er at bo i, er også en ting, en potentiel køber kan have behov for at vide, og som dermed kan påvirke salgsprisen.

Hvad er min bolig værd i en boligvurdering ved ejendomsmægler?

Når ejendomsmægleren har gennemgået din bolig, vil de komme med en vurdering på, hvor meget din bolig kan sættes til salg for. Her er det ikke unormalt, at du vil blive præsenteret for to mulige salgspriser, afhængig af, hvor hurtigt du ønsker at sælge din bolig.

Er det vigtigt for dig, at din bolig sælges hurtigt, øges sandsynlighed for et hurtigt salg, hvis prisen ikke er sat for højt. Har du derimod mulighed for at vente længere på at få solgt din bolig, kan du tillade dig at sætte prisen højere.

Lån i friværdi

Ønsker du at tage et lån i din friværdi, er vurderingen af din bolig afgørende for, hvor meget du kan låne. Boligens friværdi er nemlig den værdi, din bolig vurderes til, når gælden er fratrukket ejendommen. Med andre ord betyder friværdi, at du skylder mindre i din bolig, end hvad den er værd.

Det betyder imidlertid også, at din friværdi kan være høj, hvis vurderingen af din bolig stiger, selvom du endnu ikke har betalt en større del af din gæld i bolig. Omvendt kan din friværdi være relativt lav, på trods af, at en større del af din gæld er betalt af, hvis værdien af din bolig vurderes som lav.

Ønsker du at tage et lån i din friværdi, kan en boligvurdering have stor indflydelse på, om du kan blive godkendt til at tage et lån i din bolig. Bankerne baserer ofte deres vurdering på data fra offentlige databaser som BBR, og det er derfor vigtigt, at de registrerede oplysninger er korrekte.

Når du har modtaget en vurdering af din bolig, kan du hurtigt regne ud, hvor meget friværdi du har ved at trække boligens restgæld fra vurderingsprisen.

Hvornår kan jeg låne i friværdi?

Lån i friværdi er ikke gratis, og det kan typisk først betale sig at låne i friværdien ved større lån på over 100.000 kr.

Hvor meget du kan låne, afhænger imidlertid af, hvilken låneform du har i boligen. Har du et realkreditlån, kan du låne op til 80 % af din boligs værdi, mens du for ejendomskreditlån eller pantebrevslån kan låne helt op til 95 % af boligens værdi.

Lån i friværdi til ombygning af bolig

Der kan være mange grunde til at tage et lån i din friværdi. Det kan være til finansiering af et billån, til indfrielse af gæld eller i forbindelse med forældrekøb. Nogle vælger også at tage lån i deres friværdi i forbindelse med ombygning eller renovering af boligen.

Overvejer du at tage et lån til ombygning, bør du undersøge, hvordan du bedst finansierer ombygningen. Her kan du først og fremmest se på, hvor længe du har boet i boligen, og om du har nok friværdi til at finansiere ombygningen med et lån i boligens friværdi.

Derudover bør du undersøge, om værdien af din bolig øges tilsvarende ombygningens omkostninger. Går lånet til at finansiere forbedringer, som øger boligens værdi, vil omkostningerne muligvis indfries ved salg, og pengene er dermed godt givet ud.

Hvad er min andelsbolig værd?

Har du en andelsbolig, bør du være opmærksom på, at andelsboliger er pålagt en maksimalpris. Det betyder, at du ikke er sikret en fortjeneste, når du sælger din andelsbolig, uanset hvilke forbedringer du har lavet i boligen.

Det varierer fra andelsforening til andelsforening, om andelsboligen skal vurderes, inden den sættes til salg. Hos nogle andelsforeninger bestemmer du selv, mens det hos andre er obligatorisk at få lavet en vurdering, inden boligen sælges.

Skal du have lavet en vurdering af din andelsbolig forud for et salg, er det vigtigt, at du kan dokumentere de ændringer og forbedringer, du har lavet i boligen. Her kan du med fordel gemme kvitteringer og lignende dokumentation for udført arbejde.

I en vurdering skelnes mellem almindeligt vedligehold og forbedringer. I den forbindelse anses maling af vægge ikke som en forbedring, hvorimod udskiftning af køkken eller renovering af stuk anses som forbedring af boligen.

Opsummering: Hvad er min bolig værd?

Hvor meget din bolig er værd, bliver typisk vurderet gennem en ejendomsvurdering eller en boligvurdering.

Det er især relevant at vide, hvor meget din bolig er værd, hvis du skal sælge din bolig, tage lån i boligens friværdi eller omlægge dit realkreditlån.

Hvad er en ejendomsvurdering?
En ejendomsvurdering er en offentlig vurdering af din ejendom. Vurderingen bruges blandt andet til at beregne ejendomsværdiskat og grundskyld.
Hvad er en boligvurdering?
En boligvurdering udføres enten online eller med en ejendomsmægler. Her vurderes boligen på baggrund af beliggenhed, størrelse på bolig og grund, samt boligens alder, boligtype og stand.
Hvor meget kan jeg låne i min friværdi?
Hvor meget du kan låne i boligens friværdi, afhænger blandt andet af, hvilken låneform du har i boligen. Med et realkreditlån kan du låne op til 80 % af din boligs værdi, mens du for et ejendomskreditlån eller et pantebrevslån er i stand til at låne helt op til 95 % af boligens værdi.
Del på: