Salg af bil privat

Sidst opdateret: 28. februar 2023
salg af bil privat
Hvad er salg af bil privat?
Når du skal sælge din bil, kan du enten sælge den til en bilforhandler eller gennem en privat bilhandel.

Når du skal sælge din bil, kan du vælge enten at sælge den til en forhandler eller gennem en privat bilhandel. Men hvad skal du være opmærksom på ved salg af bil privat?

I denne artikel guider vi dig igennem:

Hvad er salg af bil privat?

Når du skal sælge din bil, kan du enten sælge den til en bilforhandler eller gennem en privat bilhandel. Der er en række fordele og ulemper ved begge løsninger. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i salg af bil til private, uanset om du sælger til en bilforhandler eller om du vælger at udføre dit salg af bil privat.

Som bilens sælger er der en række ting, du bør have styr på, hvis du vælger at sælge bilen gennem en privat bilhandel. Du bør eksempelvis kende til din oplysningspligt, og hvad der skal stå i bilens slutseddel.

Køb af bil privat

Ved køb af brugt bil er der ligeledes en række ting, du bør være opmærksom på.

Selvom sælger har oplysningspligt, bør du tjekke, at de oplysninger, sælger har angivet, er korrekte. Er det dit første bilkøb, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad du selv skal spørge om, når du køber en brugt bil. Derudover er det vigtigt at gå bilen grundigt igennem for fejl og mangler.

Du bør også huske, at du som køber mulighed for at benytte et lånebevis for et billån til at betale for bilen – også hvis den købes gennem en privat handel.

Skal du tage et lån for at finansiere dit bilkøb, kan du med fordel indhente og sammenligne billån hos flere låneudbydere. Når du ansøger om et billån gennem Bankly, indhenter vi lånetilbud hos mere end 10 forskellige banker.

Ansøger du om et billån, skal du først og fremmest angive lånets løbetid, bilens købspris og hvorvidt du har mulighed for at lægge en del af købsprisen selv.

hvad koster det at lade en elbil

Dernæst har vores samarbejdende banker brug for information omkring din privatøkonomi. Oplysningerne danner grundlag for den kreditvurdering, der skal laves, inden du får tilsendt lånetilbud.

Du kan se alle dine lånetilbud i din personlige låneoversigt. Ved at sammenligne dine tilsendte tilbud kan du nemt og hurtigt finde frem til markedets billigste lån.

Det er smart!

Du kan starte din ansøgning ved at klikke herunder:

Handel med brugt bil mellem private

Vil du sælge din brugte bil, skal du først og fremmest beslutte dig for, om du foretrækker at sælge bilen til en forhandler eller gennem en privat bilhandel.

Vælger du salg af bil privat, kan du ofte få en højere pris for din bil sammenlignet med salg af bil til forhandler.

Selvom du typisk får en lavere pris for din bil ved salg af brugt bil til forhandler, er der også en række fordele ved denne løsning. Den primære fordel ved at sælge til en bilforhandler er, at forhandleren sørger for selve handlen. Der er derfor mindre arbejde for dig i at sælge din bil gennem en bilforhandler sammenlignet med at sælge den gennem en privat bilhandel.

Hvordan sælger jeg min bil?

Der er en række faktorer, du bør forberede dig på i forbindelse med salg af bil for at sikre både dig selv og køber i bilhandlen. Ved salg af bil privat bør du derfor forberede dig på:

  1. Bilens pris og forberedelse til salg
  2. Fremvisning og kontakt med køber
  3. Betaling og overdragelse af bilen

Inden du sætter din brugte bil til salg, bør du gøre dig nogle overvejelser om bilens stand. Har den mange reparationer foran sig, kan du overveje, om det giver bedre mening af sende den til skrot og få udbetalt en skrotpræmie fremfor at forsøge at sælge den.

Pris og forberedelse til salg af bil privat

Det første du skal gøre ved salg af bil privat, er at fastsætte bilens pris. Bilens prissætning kan påvirkes af en række faktorer som mærke, model, stand og kilometertal. Det er netop disse faktorer, du skal kigge på, når du sammenligner lignende biler og fastsætter bilens salgspris. Inden du tager kontakt med potentielle købere, kan du også med fordel gøre op med dig selv, om du er villig til at gå ned i pris og under hvilke forudsætninger.

Når du forbereder bilen til salg, er det desuden vigtigt, at du har alle de nødvendige dokumenter og oplysninger klar til køber.

  • Relevante dokumenter: Bilens køber skal have overdraget alle relevante dokumenter, herunder bilens servicebog og registreringsattest. Attesten skal desuden bruges til omregistrering af bilen. Mangler du bilens registreringsattest, kan du bestille en ny gennem Skats hjemmeside.
  • Dokumentation og kvitteringer: Har bilen fået udført reparationer, udbedrelse af skader eller køb af ekstraudstyr, bør kvitteringer for dette vedlægges bilens slutseddel. Dokumentation for chiptuning og konstruktive ændringer på bilen bør også vedlægges bilens slutseddel.
  • Klargøring og annoncering: Ved salg af bil privat sættes bilen typisk til salg gennem annoncer, hvor du har mulighed for at vise bilen frem på billeder. Det er derfor en god idé at gøre bilen så præsentabel som muligt, samtidig med at du giver køberen et retvisende indtryk af bilens stand. Du bør derfor tage billeder af bilen fra flere vinkler både udefra og indefra, ligesom beskrivelsen af bilen bør være så fyldestgørende som muligt. På den måde spilder du hverken din egen eller en potentiel købers tid.

Fremvisning og kontakt med køber

Når du er i kontakt med en potentiel køber, bør du sikre dig, at personen er reel i sin hensigt. I den forbindelse bør du:

  • Undgå at svare på udenlandske henvendelser medmindre der er tale om en veteranbil eller en lignende klassisk bil.
  • Undgå købere der vil købe bilen uden at have set den personligt.
  • Undgå at tage imod kontanter og undlad at tro på købers kvittering for overførsel, medmindre pengene står på din konto.

Køber skal have kørekort

Ved salg af bil privat er det dit ansvar som sælger at sikre, at personen, du sælger til, har et gyldigt kørekort. I den forbindelse bør du bede om at tage et billede af personens kørekort til eventuel fremtidig reference.

Kør med i bilen ved prøvekørsel

Når køber prøvekører bilen, anbefales det, at du kører med i bilen. Det anbefales i tilfælde af, at køber vælger at stjæle bilen. I så fald er det nemlig ikke sikkert, at din forsikring dækker, da du selv har udleveret nøglerne til bilen.

Betaling og overdragelse af bilen

Når du har fundet en køber til din bil, skal du overdrage bilen og i den forbindelse modtage betaling. I den forbindelse bør du have styr på relevante dokumenter og udstyr, bilens slutseddel, omregistrering og betaling af købesum.

Relevante dokumenter og udstyr

Når bilen skal overdrages til køber, er det vigtigt, at alle relevante dokumenter og udstyr medfølger. Det inkluderer registreringsattest, servicebog, nøgler og andet udstyr eller dokumentation, der hører til bilen.

I forbindelse med salg af bil privat skal både køber og sælger underskrive slutsedlen, ligesom det anbefales at omregistrere bilen med det samme. Både køber og sælger bør derfor medbringe NemID, kørekort og sygesikringsbevis. Derudover bør I medbringe en bærbar computer til betaling og omregistrering.

Slutseddel ved salg af bil privat

Du skal være særlig opmærksom, når du udarbejder bilens slutseddel. Som sælger har du nemlig pligt til at oplyse om eventuelle fejl og mangler i køretøjet. Med en korrekt udfyldt slutseddel sikrer du både dig selv og køber i handlen.

Betaling af købesum

Når køber overfører betalingen til dig, anbefales det at undlade at bruge kontanter, kreditkort eller andre betalingsformer, da der er en større risiko for svindel ved disse betalingsformer.

Betalingen bør i stedet ske via straksoverførsel, hvor du kan se pengene på din konto med det samme. Du bør derfor også undlade at tro på købers kvittering for overførsel, medmindre du kan se, at pengene står på din konto.

Ved salg af bil privat bør du under alle omstændigheder sørge for, at du har modtaget betaling for bilen, før du udleverer den til køber.

Hvordan omregistrerer man en bil?

Medmindre andet aftales, er det som udgangspunkt købers ansvar at omregistrere bilen inden for fire hverdage efter købet. Det anbefales dog, at køber og sælger omregistrerer bilen i fællesskab ved overdragelse af bilen.

Bilen kan omregistreres i løbet af fem minutter gennem Skats hjemmeside ved at følge vejledningen for privat ejerskifte. Til omregistreringen skal I bruge NemID og bilens registreringsattest.

Gennemfører I ikke omregistrering ved overdragelse af bilen, skal du være opmærksom på, at du som sælger betaler afgifter og forsikringer på bilen, indtil bilen omregistreres til køber. Det betyder blandt andet, at du hæfter økonomisk, hvis køber skader bilen eller får en fartbøde, inden bilen er omregistreret.

Vil du tjekke, om bilen er blevet omregistreret, kan du gøre det gennem Motorregistret på Skats hjemmeside. Har køber ikke omregistreret køretøjet, kan du selv anmode om afmelding af bil ved at kontakte Motorstyrelsen.

Oplysningspligt ved salg af bil privat

Når du foretager salg af bil privat, skal du være opmærksom på, at du som sælger har oplysningspligt. Det betyder, at du har pligt til at oplyse køber om en række forhold om bilen, som kan have betydning for købers bedømmelse af bilen.

Ved salg af bil privat har du som sælger pligt til at oplyse køber om:

  • Bilens alder: Når en bil sælges, oplyses der altid om bilens mærke, model og årgang. Sommetider er det dog kun bilens første registreringstidspunkt, som oplyses. Er bilen betydeligt ældre end første registreringstidspunkt, bør du derfor oplyse om det i forbindelse med salg af bilen.
  • Større skader: Ved salg af bil privat, har du pligt til at oplyse om bilens tidligere skader, som kan påvirke bilens sikkerhed, drift eller værdi.
  • Gæld eller pant i bilen: Har du gæld i din bil, har du pligt til at oplyse køber om eventuel restgæld eller pant i bilen.

Bilens information, fejl og mangler, skader og gæld bør angives i bilens slutseddel. På den måde er du som sælger sikker på, at du har overholdt din oplysningspligt, og du kan undgå senere tvivl og uenighed med køber. Overholder du ikke din oplysningspligt, kan du blive holdt ansvarlig for mangelfulde oplysninger i forbindelse med salg af bilen.

Salg af bil med restgæld

Når der er restgæld i en bil, følger gælden bilens ejer. Det betyder, at køber overtager gælden i bilen. Som sælger har du derfor juridisk pligt til at oplyse om eventuel gæld eller pant i bilen.

Har du ikke oplyst køber om gæld i bilen, kan du risikere at blive anmeldt for bedrageri. Vil du sælge en bil med gæld, er det derfor vigtigt, at du informerer køber om gælden, og at I aftaler, hvad der skal ske med gælden i forbindelse med overdragelse af bilen.

Det anbefales, at aftaler angående restgæld ved salg af bil privat skal skrives ind i bilens slutseddel. På den måde kan I undgå, at der senere opstår tvivl eller uenigheder om aftalen.

Opsummering: Salg af bil privat

Vælger du at sælge bilen gennem en privat bilhandel, bør du kende til dit ansvar som sælger, herunder din oplysningspligt og hvad der skal stå i bilens slutseddel. Som sælger har du blandt andet juridisk pligt til at oplyse om eventuel gæld eller pant i bilen, ligesom du skal sikre dig, at køber har et gyldigt kørekort.

Hvordan foregår salg af bil privat?
Sælger du en bil privat aftales det typisk, at reklamationsret ikke er inkluderet, og at bilen dermed er købt som prøvet og beset. I en privat bilhandel er hverken køber eller sælger omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb.
Hvad betyder 'køb som beset'?
Køber du noget som beset, fraskriver du dig den sikkerhed, du har ved den normale reklamationsret på to år. Det kræver dog, at sælger har gjort opmærksom på, at købet foretages som beset.
Del på: