Hvilken bil skal jeg vælge?

Sidst opdateret: 28. februar 2023
Hvilken bil skal jeg vælge
Hvilken bil skal jeg vælge?
Når du overvejer, hvilken bil du skal købe, skal du især være opmærksom på bilens driftsøkonomi, brændstof, størrelse og dit eget kørselsbehov.

Når du skal købe en bil, er der en række overvejelser, du bør gøre dig. Men hvad bør du især være opmærksom på, når du skal vælge bil? Hvilken bil passer bedst til dit kørselsbehov, og hvilke udgifter bør du tage højde for i dit bilbudget?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvilken bil skal jeg vælge?

Har du besluttet dig for at købe en bil, bør du gøre dig nogle tanker om, hvilken bil du skal vælge. Her er det tid til at dykke ned i, hvilke konkrete krav og behov du har til din kommende bil.

Det er også vigtigt at fastlægge, hvor stort dit økonomiske råderum er til at købe din næste bil. Det kan nemlig være en dyr omgang at finansiere et bilkøb, og det er derfor ofte nødvendigt at tage et billån, når du skal købe bil.

For at være sikker på, at du finder det billigste lån på markedet, kan du med fordel indhente og sammenligne flere lånetilbud. Når du ansøger om et lån gennem Bankly, indhenter vi lånetilbud hos flere end 10 banker.

Når du ansøger om et billån gennem Bankly, skal du først og fremmest angive lånets løbetid, bilens købspris og hvorvidt du har mulighed for at lægge en del af købsprisen selv.

hvilken bil skal jeg vælge

Du kan se alle dine lånetilbud i din personlige låneoversigt. Ved at sammenligne dine tilsendte lånetilbud kan du nemt og hurtigt finde frem til markedets billigste lån.

Det er smart!

Du kan starte din ansøgning ved at klikke herunder:

Finansiering af bilkøb

Når du skal vælge, hvilken bil du skal købe, bør du først og fremmest være klar over, hvor mange penge du har til rådighed, og hvad det koster at have bil. Du bør i den forbindelse overveje:

  1. Hvad det koster at finansiere købet af bilen.
  2. Hvad det koster at finansiere anvendelsen af bilen.

Da det kan være dyrt at finansiere et bilkøb, er det ofte nødvendigt at tage et billån. Du kan med fordel gøre brug af et budgetskema for at se, hvordan et billån passer ind i dit budget.

Hvad koster din kommende bil?

Når du skal undersøge, hvad det koster at bruge en udvalgt bil, bør du både undersøge bilens faste og variable udgifter.

Bilens faste udgifter er blandt andet:

Bilens variable udgifter kan være sværere at fastlægge, da de afhænger af bilens årgang og model. Variable udgifter inkluderer blandt andet bilvask, parkeringsudgifter og udgifter til sprinklervæske, kølervæske og olie.

Finansiering med billån

Det kan være dyrt at købe en ny bil, og det er i den forbindelse ofte nødvendigt at tage et billån. Skal du købe en el- eller hybridbil, kan du måske blive tilbudt et grønt billån, som ofte er billigere end et almindeligt billån.

Du bør dog være opmærksom på, at det ikke er alle banker, som anser hybridbiler som grønne biler. Vil du gerne købe en hybridbil, kan det derfor være nødvendigt at tage et lån til hybridbil.

Overvejelser ved valg af bil

Der kan være stor forskel på, hvilken bil du har behov for afhængig af din aktuelle situation. Bor du i byen, kan det give mening at vælge en lille bil, som er nem at parkere. Kører du derimod lange distancer, kan en mere rummelig bil være et bedre valg.

Måske lægger du vægt på at købe en meget økonomisk bil eller ønsker at købe den bedste brugte bil. Det kan også være, at du har specifikke krav til bilens størrelse eller brændstofforbrug.

Hvilken bil skal jeg vælge som første bilkøb?

Når du skal foretage dit første bilkøb, har du måske ikke så mange erfaringer med valg af bil. Du bør derfor gøre dig nogle grundlæggende overvejelser om bilens størrelse, dit kørselsbehov og bilens brændstofforbrug.

Hvilken bil skal jeg vælge baseret på mit brændstofforbrug?

Når du vurderer dit kørselsbehov og bilens brændstofforbrug, bør du tænke over, hvor lange distancer du kører, hvor ofte du kører, og hvor du kører.

Kører du lange distancer, bør du vælge en bil, som kan køre langt på literen. Her peges typisk på dieselbiler som et godt valg til de helt lange ture. Kører du imidlertid primært bykørsel og korte ture, er en dieselbil nok ikke det rette valg for dig. Her bør du i stedet vælge en bil, som er bedre til at håndtere de korte ture såsom en benzin-, hybrid-, eller elbil.

I den forbindelse kan du undersøge, hvad det koster at lade en elbil.

Hvilken bil skal jeg vælge baseret på, hvor nemt bilen kan navigeres og parkeres?

Kører du hovedsageligt bykørsel, kan det være en fordel med en lille bil, som nemt kan manøvreres og parkeres. Her kan du eksempelvis vælge en mini- eller mikrobil.

Hvilken bil skal jeg vælge ud fra pladsbehov?

Bilens størrelse er især afgørende, hvis du har børn eller behov for at transportere flere personer i din bil. Her kan du desuden tænke over, om du har behov for en bil med anhængertræk til trailer eller transportering af cykler.

Du bør også overveje, hvor meget opbevaringsplads du har behov for. Her er der stor forskel mellem forskellige biltyper og modeller fra de helt små mini- og mikrobiler til de store SUV-modeller.

Hvilken bil skal jeg vælge

Hvilken bil skal jeg vælge som familiebil?

Skal du købe en bil, som skal bruges til familiebil, skal du til dels være opmærksom på de samme faktorer, som hvis du skulle købe en bil med hvilket som helst andet formål. Du bør derfor have dit kørselsbehov og brændstofforbrug in mente, når du skal vælge din familiebil.

For at finde den bedste familiebil bør du dog også være opmærksom på:

  1. Bilens sikkerhed
  2. Bilens opbevarings- og siddeplads

Udstyr til børn fylder nemlig meget, og det er selvfølgelig vigtigt, at der både er plads til klapvognen i bagagerummet, og at autostolen kan installeres sikkert på bagsædet. Har du brug for meget plads, kan du overveje en SUV eller en MVP, som begge er enormt rummelige i forhold til plads i både kabine og bagagerum.

Har du kun brug for en moderat mængde plads, kan du se på en stationcar. Denne type bil anses som den typiske familiebil, da den har god plads i både bagagerum og kabine. Har du kun i mindre grad brug for plads i din familiebil, kan du undersøge, om en hatchback eller en sedan er bilen for dig.

Hvilken bil skal jeg vælge som arbejdsbil?

Hvilken bil du skal vælge som arbejdsbil, afhænger både af dit pladsbehov, kørselsbehov og brændstofforbrug.

Har du ikke et stort behov for plads i din bil, kan en mindre bil som en minibil eller mikrobil måske være noget for dig. Anvender du derimod din arbejdsbil til samkørsel eller transport af arbejdsudstyr, skal du formentlig kigge på en større model.

Kører du lange distancer i din bil, kan du med fordel vælge en større og mere rummelig model, som er mere komfortabel at køre langt i. Her bør du kigge efter en bil som har god plads i kabinen, ligger godt på vejen og kører langt på literen.

Foregår din kørsel derimod primært i byen, kan det være en fordel at vælge en mindre bil, som er nemmere at parkere.

Hvilken bil skal jeg vælge: benzinbil eller dieselbil?

Hvilket brændstof din kommende bil skal køre på, kan have stor betydning for din biløkonomi. Du bør derfor vælge den mest økonomiske bil til netop dit kørselsbehov. Når du vælger brændstoftype, skal du tænke over:

  • Hvordan du kører
  • Hvor langt du kører
  • Hvor ofte du kører

Kører du lange distancer, bør du undersøge, hvor langt din kommende bil kan køre pr. liter brændstof. Dieselbiler har ofte ry for at være mere fordelagtige til lange distancer, men de er typisk også længere tid om at varme motoren tilstrækkeligt op til, at de kører optimalt i forhold til deres brændstofforbrug.

Kører du primært bykørsel og kortere distancer, kan du derfor i stedet overveje en benzin-, hybrid-, eller elbil, som er bedre til at håndtere de korte køreture.

Hvilken bil skal jeg vælge til lange distancer?

Du skal helt op at køre 20-25.000 km årligt, før du opnår økonomiske fordele ved at anskaffe dig en dieselbil. Kører du mindre end 20-25.000 km om året, kan du overveje en benzin- eller elbil.

Skal jeg vælge en elbil eller benzinbil?

Ønsker du at købe en miljøvenlig bil, kan du med fordel overveje at vælge en elbil. Men hvad er fordelene egentlig ved elbiler vs benzinbiler?

En af de store fordele ved en benzinbil er, at de anses som mere fleksible i forhold til optankning, hvilket tilskrives tilgængeligheden af tankstationer. Kører du ofte lange distancer, eller færdes du i et område med mangel på ladestandere, kan det være en fordel at vælge en benzinbil.

En elbil udleder imidlertid mindre CO2 end en benzinbil, ligesom den ikke er lige så dyr at lade op, som en benzinbil er at tanke. Afhængig af bilens årgang, kan du derfor ofte spare penge på både opladning og afgifter ved at vælge en elbil.

Miljøvenlig bil kåret som Årets Bil 2022

En elbil er for tredje gang i træk udvalgt som Årets Bil i Danmark. Denne gang er det Hyundai Ioniq 5 som er kåret til Årets Bil 2022.

Skal jeg vælge en ny eller brugt bil?

Når du skal købe en bil, overvejer du måske, om du helst vil købe en ny eller en brugt bil. Endnu engang skal du både gøre op med dig selv, hvilke krav du har til din kommende bil og dine økonomiske rammer for køb af bil.

Køb af ny bil

Køber du en brugt bil, vil der typisk være lavere reparationsudgifter i den første lange periode, ligesom du selv kan påvirke reparationsudgifterne på den lange bane ved at vedligeholde bilen fra start. Ved køb af ny bil undgår du ærgerlige overraskelser som følge af ejerskifte, hvis bilens tidligere ejer ikke har vedligeholdt bilen.

Vælger du at købe en ny bil, er købsprisen dog ofte betydeligt højere sammenlignet med en brugt bil. Du bør derfor overveje, hvordan det påvirker din privatøkonomi at tage et større billån ved køb af ny bil.

Køb af brugt bil

En af fordelene ved køb af brugt bil er, at en brugt bil ofte er betydeligt billigere i købspris sammenlignet med en tilsvarende model fra ny. Du vil derfor ofte have mulighed for at finansiere købet af et dyrere bilmærke eller større model, hvis du køber bilen brugt.

Eftersom en brugt bil typisk er betydeligt billigere i købspris end en ny bil, betyder det også, at du med en brugt bil typisk kan nøjes med et mindre billån eller et lån til brugt bil.

Du bør dog være opmærksom på, at der kan være større vedligeholdelses- og reparationsudgifter ved en brugt bil, ligesom en brugt bil kan være dyrere i afgift og brændstof afhængig af bilens alder. Vælger du at købe en brugt bil, er det derfor vigtigt, at du tjekker bilens slutseddel grundigt igennem, så du ikke ender med en bil, som har betydelige fejl og mangler.

Opsummering: Hvilken bil skal jeg vælge?

Når du overvejer, hvilken bil du skal vælge, skal du især være opmærksom på bilens driftsøkonomi, brændstof, størrelse og dit eget kørselsbehov.

Kører du primært lange ture, kan det være en fordel at overveje en dieselbil, som netop er velegnet til de lange distancer. Kører du omvendt primært kortere ture og bykørsel, vil en benzin, el eller hybridbil være mere velegnet til netop dit kørselsbehov.

Går du meget op i, at udlede så lidt CO2 som muligt, kan du med fordel se på en el- eller hybridbil.

Hvilken bil skal jeg vælge?
Kører du lange distancer, er en dieselbil mest fordelagtig. Kører du primært kortere ture og bykørsel, kan du med fordel overveje en benzinbil, elbil eller hybridbil. Dit kørselsbehov har dermed stor indflydelse på valg af bil.
Hvor stor en bil skal jeg vælge?
Også bilens størrelse og rummelighed er vigtig, når du vælger din næste bil. Har du brug for mange siddepladser til passagerer eller et stort bagagerum til opbevaring, bør du vælge en mere rummelig bil. Kører du primært alene, kan du med fordel spare penge ved at gå en størrelse ned.
Del på: