Hvad koster det at have bil i 2023?

Sidst opdateret: 28. februar 2023
Hvad koster det at have bil
Hvad koster det at have bil i 2023?
I tillæg til bilens købspris, er der en række udgifter, du bør være opmærksom på, inden du anskaffer dig en bil. De har nemlig stor indflydelse på bilens samlede driftsøkonomi.

Det giver måske sig selv, at der er en række udgifter forbundet med at have bil, og at det derfor kan betale sig at lægge et budget i forbindelse med køb af bil.

Men hvad koster det at have bil og har du egentlig overblik over, hvilke udgifter du bør tage højde for i dit bilbudget?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad koster det at have bil?

Der er en række udgifter forbundet med at have bil, og det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i, hvad det koster at have bil, så du er sikker på, at du har råd til det.

Når du tænker på et bilbudget, tænker du måske primært på brændstof og udgifter i forbindelse med finansiering af bilen, men det er også vigtigt at tage højde for de løbende udgifter, som hører med til det at have bil – såsom forsikring, afgifter, reparationer og vedligeholdelse. Så hvad koster det at have bil i forbindelse med anvendelsesudgifterne?

En del af udgifterne afhænger af, hvilken bil du vælger at købe. Skal du foretage dit første bilkøb, er der derfor mange ting at overveje, inden du kaster dig ud i bilkøbet, såsom hvilken slags bil du har brug for, hvilket brændstof din bil skal bruge, samt om du ønsker at købe en ny bil eller en brugt bil.

Overblik over udgifter ved bil

I forbindelse med finansiering af bilkøb og de løbende udgifter forbundet med at have bil, er det en god idé at lægge et budget eller gøre brug af et budgetskema for at danne dig et overblik over din økonomi og blive i stand til at svare på spørgsmålet: Hvad koster det at have bil?

Det kan nemlig være svært at danne sig et overblik over de mange omkostninger forbundet med at have bil, og det gør det svært at regne ud, hvad en bil egentlig koster på måneds- og årsbasis. Nogle af de udgifter du vil støde ind i, når du dykker ned i dit bilbudget er:

  • Bilafgifter
  • Udgifter til brændstof
  • Udgifter til bilsyn
  • Reparationer og uforudsete udgifter
  • Bilforsikring

Hvad koster det at have bil i 2023?

Du kan her få et overblik over udgifter forbundet med at have bil i 2023 med udgangspunkt i den mest solgte bil i Danmark i 2020: Peugeot 208. Du kan selv opsætte en lignende oversigt ved at tage udgangspunkt i udgifterne forbundet med køb- og anvendelse af netop din bil.

Hvad koster det at have bil i 2023:

BiludgiftBeskrivelse af udgiftÅrlig pris på udgift
EjerafgiftDu skal betale grøn ejerafgift på 600 kr. hvert halve år. OBS: Er bilen indregistreret efter d. 1. juli 2021, skal du i stedet betale CO2-ejerafgift.1.200 kr.
BrændstofMed udgangspunkt i 20.000 kørte kilometer pr. år og en bil som kører 17,9 km/liter benzin, samt en benzinpris på 11 kr./liter.12.290,50 kr.
BilsynDin bil skal til syn hvert andet år.200 kr.
ReparationerMed udgangspunkt i gennemsnitlig kørsel på 20.000 km/årligt i ny bil.4.500 kr.
DækskifteDine dæk skal skiftes, når de er for slidte. Udgangspunkt her er dækskifte hvert 5. år.800 kr.
BilvaskMed udgangspunkt i én månedlig bilvask.500 kr.
VejhjælpI tillæg til din forsikring anbefales det at tilvælge vejhjælp.600 kr.
BillånMed udgangspunkt i en købspris på 150.000 kr. samt et lån uden udbetaling, med variabel rente og med en løbetid på 8 år.24.015 kr.
Årlig pris inklusive billån44.105,50 kr.

* Hvad koster det at have bil: Vær opmærksom på, at ovenstående priser er vejledende. Vi har valgt at undlade prisen på bilforsikring, da den kan variere meget og blandt andet er afhængig af din alder. Prisoversigten tager desuden udgangspunkt i bilens første år, hvorfor udgifter til reparationer kan stige over tid.

Hvad koster en bil om måneden?

Ønsker du at finde ud af, hvad det koster at have bil om måneden, kan du med udgangspunkt i ovenstående skema dele den årlige pris i årets 12 måneder. Her vil du få en månedlig pris på 3.675,45 kr.

Bilafgifter

Ejer du et køretøj på danske nummerplader, skal du betale en løbende afgift. De fleste kender nok til begreber som vægtafgift og ejerafgift, men i forbindelse med den nye afgiftsreform bliver der fra 2021 indført en CO2-baseret afgift, som udregnes på baggrund af, hvor mange gram CO2 bilen udleder pr. kørt kilometer.

Men hvad koster det at have bil i forbindelse med bilafgift? Fra d. 1. juli 2021 skal du tage stilling til følgende bilafgifter:

  1. Vægtafgift: Er din bil registreret første gang inden d. 1 juli 1997, skal du betale vægtafgift. Vægtafgiften vil typisk opkræves hvert halve år og er afhængig af vægten på dit køretøj.
  2. Grøn ejerafgift: Er din bil registreret første gang mellem d. 1 juli 1997 og d. 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Den grønne ejerafgift opkræves hvert halve år, og beløbet på afgiften afhænger af, hvor langt dit køretøj kører pr. liter brændstof.
  3. CO2-ejerafgift: Er din bil registreret første gang d. 1. juli 2021 eller senere, skal du betale CO2-ejerafgift. CO2-ejerafgiften opkræves hvert halve år, og beløbet på afgiften afhænger af, hvor mange gram CO2 køretøjet udleder pr. kørt kilometer.

Foruden de forskellige afgifter er det i nogle tilfælde nødvendigt, at du tager stilling til, at der skal være betalt registreringsafgift på din bil, første gang køretøjet indregistreres. Det et normalvis forhandleren som sørger for registreringsafgift og nummerplader på bilen, men hvis du køber og importerer dit køretøj fra udlandet, skal du selv sørge for at betale registreringsafgift, når køretøjet indregistreres i Danmark.

Derudover kan du blive pålagt et tillæg til registreringsafgiften, baseret på hvor meget CO2 køretøjet udleder per kilometer.

Når du køber en bil, bør du altid tjekke bilens slutseddel og sikre, at oplysningerne er korrekte. Det kan nemlig have væsentlig betydning for din økonomi, hvis bilens kilometertal er angivet forkert.

Udgifter til brændstof

En af de faste poster i bilbudgettet er udgifter forbundet med brændstof, men det er også en af de poster, hvor det er svært at forudsige udgiftens omfang.

Den gennemsnitlige person kører 20.000 km., så hvad koster det at have bil i forbindelse med brændstofforbrug? Det afhænger dels af, hvordan og hvor langt du kører i din bil, dels hvilken type brændstof din bil bruger, og hvor langt den kører på literen.

  • Hvad koster det at have bil: Benzinbiler
    En af fordelene ved benzinmotorer er, at de bliver hurtigt varme – modsat dieselbilen – og de er derfor velegnede til bykørsel og kortere ture. Dog er prisen på benzin typisk højere end prisen på diesel. Dertil kommer, at benzinmotorer udleder mere CO2 end både diesel, el- og hybridbiler, hvorfor du muligvis skal påregne en højere CO2-afgift, afhængig af, hvilken model og årgang din bil er.
  • Hvad koster det at have bil: Dieselbiler
    Når du tanker din bil, vil du opleve, at prisen på diesel pr. liter er lavere end prisen på benzin. Om en dieselbil er det rette valg for dig, afhænger dog af, hvordan du kører i din bil. Dieselbiler anbefales nemlig ofte, hvis du kører lange distancer – dog skal du typisk op at køre 20-25.000 km om året, før du opnår en økonomisk fordel sammenlignet med andre brændstoftyper. Omvendt anbefales dieselbiler ikke, hvis du primært kører kortere ture og bykørsel, idet en dieselmotor er længere tid om at varme nok op til, at bilen præsterer optimalt i forhold til brændstofforbruget.
  • Hvad koster det at have bil: Elbiler og hybridbiler
    En af de primære fordele ved at vælge el- eller hybridbil er, at de udleder mindre CO2 end henholdsvis benzin og dieselbiler. Det er desuden værd at overveje, hvad du kan spare gennem CO2-udgifter ved at vælge en bil med en lavere CO2-afgift. Her kan du med fordel undersøge, hvad det koster at lade en elbil sammenlignet med at fylde en benzin- eller dieselbil. En af de typiske ulemper, der ofte fremhæves ved el- og hybridbiler, er, at de ikke er lige så fleksible som benzin- og dieselbiler, idet de skal tankes hyppigere – dog er prisen for optankning billigere ved hybrid- og, i særdeleshed, elbiler.

Har du minimum 24 km til og fra dit arbejde, har du desuden mulighed for at få kørselsfradrag, som kan hjælpe med at dække en del af dine kørselsudgifter.

Udgifter til bilsyn

Det er lovpligtigt, at du får udført syn på din bil hvert andet år for at sikre, at bilen er sikker at køre i. Din bil skal til bilsyn, når der er gået fire år fra første indregistrering, og herefter skal der foretages syn af bilen hvert andet år. Men hvad koster det at have bil i forbindelse med de løbende syn af bilen? Den gennemsnitlige pris på et bilsyn er 400 kr., og du bør derfor sætte 200 kr. til side i dit årlige bilbudget.

Når det er tid til, at din bil skal til syn, vil du få en synsindkaldelse i din e-boks. Du vil typisk modtage indkaldelsen to måneder inden, bilen skal være godkendt, og det er derfor dit eget ansvar at få foretaget synet inden for perioden for synsindkaldelsen.

Sandsynligheden, for at din bil bliver godkendt til syn, er højere, hvis du løbende sørger for at vedligeholde din bil. Selvom en del af godkendelsespunkterne er svære at sikre forud for et bilsyn, er der en del punkter, du selv kan være opmærksom på – også selvom du måske ikke ved så meget om biler:

  • Billys: Du kan selv tjekke, om lyset på din bil fungerer, ligesom du løbende kan få foretaget udskiftninger af pærer, som ikke længere virker.
  • Bildæk: Du kan selv se på dine dæk, om de trænger til at blive skiftet – blandt andet ved at kigge på dækkets mønsterdybde.
  • Bilruder: Du kan også selv tjekke, om din sprinkler og vinduesvisker er henholdsvis fyldte og virker, som de skal.

Hvad koster det at have bil i forbindelse med udgifter til lys, dæk og ruder? Udskiftning af billys, sommer- og vinterdæk, sprinklervæske og vinduesviskere er relativt små udgifter. Det er dog en god idé at lægge et beløb til side i dit budget til netop de små udgifter, da de hurtigt kan vokse sig større.

Reparationer og uforudsete udgifter

Større udbedringer og reparationer kræver naturligvis en større post, og det kan være svært at forudsige en stor reparation på forhånd. Hvis bærende dele i undervognen, bremserne eller forruden skal skiftes, kan det hurtigt løbe op i et større beløb. Så hvad koster det at have bil i forbindelse med reparationer og uforudsete udgifter?

Får du eksempelvis et stenslag eller på anden måde ødelægger bilens forrude, så den skal skiftes, ligger prisen typisk fra 2000 kr., afhængig af bilens model.

Er du involveret i et uheld, eller bliver der på anden måde gjort skade på din bil, er det ikke sikkert, at din forsikring dækker hele den skade, din bil er blevet påført. Det er derfor en god idé løbende at lægge penge til side til de uforudsete udgifter, der kan opstå pludseligt eller over tid – præcis ligesom du ville gøre i ethvert andet budget.

Har bilen fået skader der kræver reparation for mere end 65 pct. af bilens værdi, anses den for at være totalskadet. Her kan du overveje om det bedre kan betale sig for dig, at sende bilen til skrot og få udbetalt bilens skrotpræmie fremfor at investere i en reparation af bilens skader.

Bilforsikring

En anden større udgift i forbindelse med at have bil er bilforsikringen. I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på bilen. Derudover kan du vælge at tegne en delkasko- eller kaskoforsikring, som giver yderligere dækning på bilen.

Men hvad koster det at have bil i forbindelse med bilforsikring? Hvor meget, du betaler for din forsikring, afhænger af, hvilken forsikring du har, hvor meget din forsikring dækker, hvilken bil du har samt din anciennitet.

Du vil typisk opleve, at prisen på din bilforsikring er højere, des yngre du er. Det skyldes, at uheldsraten er højere blandt yngre end ældre bilister. Dog vil du opbygge anciennitet over tid, og du vil derfor på sigt kunne få en billigere bilforsikring.

Sommetider er autohjælp eller vejhjælp inkluderet i bilforsikringen, men er dette ikke tilfældet, kan det være værd at overveje at tegne en abonnementsordning ved siden af din bilforsikring.

Almindelig vejhjælp uden abonnement kan nemlig hurtigt løbe op i nogle tusinde kr. og dermed være en dyr fornøjelse. Har du derimod autohjælp på abonnement, vil prisen ligge på omkring 600 kr. årligt.

Finansiering af bilkøb

Det er formentlig de færreste, som har mulighed for at købe deres bil kontant, og det vil derfor ofte være nødvendigt at optage et billån for at finansiere bilkøbet. Det vil derfor typisk, foruden de løbende udgifter gennemgået ovenover, være nødvendigt med en post i budgettet til udgifter i forbindelse med billån.

En af de store fordele ved at købe en brugt bil fremfor en ny bil er dog netop købsprisen, da du ofte kan købe en brugt bil betydeligt billigere end en tilsvarende ny bil.

Det er ikke unormalt at en ny bil kan koste 250.000 kr. til 300.000 kr. afhængig af mærke, model og ekstraudstyr. Netop derfor kan du sommetider nøjes med et mindre billån på 50.000 kr., 100.000 kr. eller 150.000 kr., hvis du køber en brugt bil, afhængig af hvilken stand bilen er i.

Du bør dog altid sørge for, at bilen tjekkes grundigt igennem inden køb, så du undgår at ende med en stor udgift i reparationer.

Hvad koster det at have bil i forbindelse med billån? Det afhænger af, hvilket slags lån, du vælger at tage. Skal du optage et billån i forbindelse med køb af ny bil, skal du tage stilling til, om du ønsker et billån med udbetaling, hvor du selv lægger en del af beløbet, eller et billån uden udbetaling, hvor du låner det fulde beløb uden selv at lægge en del af udbetalingen.

Et billån uden udbetaling er en fordel, hvis du ikke har mulighed for at lægge en del af udbetalingen selv. Dog skal du være opmærksom på, at renten typisk er højere ved lån uden udbetaling, idet lån uden udbetaling udgør en større risiko for låneudbyder.

Når du optager dit billån, er det desuden værd at undersøge, om du kan få samlet dine lån gennem et samlelån. Der kan nemlig være penge at spare ved at samle din gæld i ét samlet lån med en lavere rente.

Skal du tage et lån for at købe din nye bil, gælder det om at finde det billigste lånetilbud. Når du ansøger om et lån gennem Bankly, indhenter vi lånetilbud hos mere end 10 banker.

Når du ansøger om et billån, skal du først og fremmest angive lånets løbetid, bilens købspris og hvorvidt du har mulighed for at lægge en del af købsprisen selv.

hvad koster det at have bil

Dernæst har vores samarbejdende banker brug for en række information omkring din privatøkonomi. Oplysningerne danner grundlag for den kreditvurdering, der skal laves, inden du får tilsendt lånetilbud.

Du kan se alle dine lånetilbud i din personlige låneoversigt. Ved at sammenligne dine tilsendte lånetilbud kan du nemt og hurtigt finde frem til markedets billigste lån.

Det er smart!

Du kan starte din ansøgning ved at klikke herunder:

Opsummering: Hvad koster det at have bil i 2023?

Foruden bilens købspris og eventuel afbetaling på lån, er der en række biludgifter, som har indflydelse på, hvad det vil koste at have bil i 2023.

Nogle af de udgifter er eksempelvis udgifter til reparationer, bilsyn og forsikring.

Men også bilafgift og brændstof kan fylde meget i budgettet. Det er derfor en god idé at tage højde for bilens samlede driftsøkonomi.

Del på: