Skrotpræmie ved skrotning af bil i 2024
Hvad er skrotning af bil? Hvor meget kan du få som skrotpræmie, og kan du få forhøjet din skrotpræmie? I denne artikel guider vi dig igennem:
- Hvad er skrotpræmie ved skrotning af bil?
- Hvad får man i skrotpræmie i 2024?
- Hvornår skal bilen skrottes?
- Hvordan skrotter man en bil?
- Afmeld bil
- Udbetaling af skrotpræmie
- Køb af ny bil
- Opsummeret: Skrotpræmie ved skrotning af bil i 2024
Hvad er skrotpræmie ved skrotning af bil?
Når din bil ikke længere er egnet til kørsel, er det dit ansvar som bilens ejer at sørge for, at bilen bliver skrottet. Ved skrotning af bil kan du typisk få udbetalt en skrotpræmie, som er en form for godtgørelse for bilen.
Skrotpræmien er skattefri og har til formål at medvirke til, at man vælger at aflevere bilen hos en miljøgodkendt ophugger.
Skal du finansiere køb af en ny bil efter skrotning, kan du med fordel sammenligne forskellige lånetilbud, så du er sikker på at få det billigste billån.
Hvad får man i skrotpræmie i 2024?
Overholder din bil kravene til skrotpræmie, kan du få præmien udbetalt, når bilen bliver skrottet. Skrotpræmien følger en fast sats på 2.200 kr.
Skrotpræmien er ens for alle, uanset hvilken slags bil du har. Det har altså ingen betydning for udbetalingen af skrotpræmien, om du har en benzinbil eller dieselbil, samt hvilken type eller mærke bilen er.
Det er dog med undtagelse af nogle dieselbiler, som i en begrænset periode har mulighed for at få en forhøjet skrotpræmie.
Forhøjet skrotpræmie for dieselbil
Fra d. 6. april 2021 blev der åbnet for en pulje til forhøjet skrotningsgodtgørelse ved skrot af dieselbiler.
Har du en dieselbil, som er indregistreret første gang før 2006, kunne du derfor få en forhøjet skrotpræmie på 5.000 kr., ved skotning af bilen. Der var afsat 100 millioner i puljen, hvilket svarer til skrotningsgodtgørelse for ca. 35.000 biler.
Den forhøjede skrotningspræmie udløb d. 31. december 2021, og ordningen fungerede efter først til mølle-princip.
Hvornår skal bilen skrottes?
Det er lovpligtigt, at du får udført syn af bil, for at bilen må køre på de danske veje. Bliver din bil ikke godkendt ved et syn, må du derfor ikke køre i den.
Der er dog ikke regler for, hvornår en bil skal skrottes. Det er derfor op til bilens ejer at vurdere, hvornår bilen skal sendes til skrot.
Typisk vil en bil blive skrottet, når:
- Den ikke kan godkendes ved et bilsyn.
- Det ikke kan betale sig at reparere den.
Det er en vurderingssag, hvornår det ikke længere kan betale sig at reparere en bil. Ofte er det i tilfælde, hvor bilen er totalskadet, og hvor en reparation af bilen derfor vil koste mere end 65 pct. af bilens værdi.
Når du vurderer, om det kan betale sig at reparere bilen, bør du også tage højde for bilens alder, og hvor mange kilometer bilen har kørt.
Hvordan skrotter man en bil?
Uanset om du har en benzin- eller dieselbil, er der en række betingelser, bilen skal leve op til, for at du kan få udbetalt skrotpræmien for din skrottede bil:
- Du skal være registreret som bilens seneste ejer.
- Bilen skal være indregistreret efter 1. juli 2000.
- Bilen skal veje mindre end 3.500 kg og må maksimalt kunne fragte 9 personer.
Inden bilen kan sendes til skrotning, skal den desuden være afmeldt i Motorregistret, ligesom den skal afleveres hos en ophugger, som er godkendt af Miljøstyrelsen.
Har du ikke afmeldt bilen, kan en godkendt autoophugger med adgang til Motorregistret udføre afmeldingen. Ofte vil ophuggeren dog opkræve et gebyr for at afmelde bilen, hvilket betyder, at det kan påvirke skrotprisen, hvis du ikke selv afmelder køretøjet.
Kan bilen ikke starte, eller er du ikke selv i stand til at aflevere bilen, tilbyder nogle ophuggere at hente bilen for dig uden ekstra beregning. Det bør du dog forhøre dig om, inden du vælger ophugger, da gebyr ved afhentning af bilen ligeledes påvirker den endelige skrotpris.
Skrotning af bil digitalt
Du kan skrotte din bil digitalt med dit NemID gennem borgerservice. Når du skrotter bilen digitalt, kan du desuden kun vælge fra en liste af godkendte ophuggere. Du er derfor sikker på at leve op til kravet om at anvende en godkendt ophugger, når du skrotter din bil digitalt.
Er du fritaget for digital post, kan du bede autoophuggeren oprette en sag om skrotning af bilen på dine vegne. For at gøre det kræver det dog at:
- Du har bekræftelse fra kommunen om, at du er fritaget for digital post.
- Du kan dokumentere ejerskab over bilen i form af registreringsattest eller slutseddel.
- Du kan dokumentere din egen identitet med kørekort eller sundhedskort.
Afmeld bil
Afmeldingen af bilen foregår ved en nummerpladeoperatør, synshal eller ved en af Motorstyrelsens motorekspeditioner, hvor du skal indlevere bilens nummerplader.
Når bilen er afmeldt, får dit forsikringsselskab automatisk besked, ligesom opkrævning af løbende afgifter som vægtafgift og grøn ejerafgift automatisk stoppes. Har du betalt bilafgift for en længere periode, får du penge tilbage for den ubrugte periode.
Afmelding af et køretøj foregår på samme måde, uanset om det er i forbindelse med skrotning, begrænset brug eller salg af bil privat.
Udbetaling af skrotpræmie
Du vil modtage en skrotningsattest i din e-boks, når de nødvendige dokumenter er udfyldt, nummerpladerne er afmeldt, og køretøjet indleveret til ophugger.
Når du har modtaget din skrotningsattest, går der typisk kun få dage, inden skrotpræmien bliver udbetalt til din konto.
Køb af ny bil
Skal du købe en ny bil i forbindelse med skrotning af din gamle bil, er der nogle ting, du bør overveje.
Først og fremmest bør du undersøge, om den bedste løsning er at skrotte bilen. I nogle tilfælde kan det nemlig betale sig for dig at sælge bilen fremfor at lade den skrotte. Det kan være i forbindelse med en bilhandel, hvor din gamle bil indgår i handlen som en del af forhandlingsprisen.
Dernæst bør du overveje, om du skal købe en ny bil eller en brugt bil. Ved køb af brugt bil, er der en række ting, du skal have styr på:
- Du bør altid tjekke for restgæld og pant i bilen.
- Du bør altid huske at få en detaljeret slutseddel med ved køb.
- Du bør altid prøvekøre bilen for at sikre, at den kører, som den skal.
Finansiering af ny bil
Selvom du får udbetalt skrotpræmie for din bil, eller bilen indgår som del af forhandlingsprisen i en ny bilhandel, kan det være omkostningstungt at finansiere et bilkøb.
Det er derfor en god idé at sammenligne forskellige tilbud på billån, når du skal finansiere din næste bil. På den måde er du sikker på, at du får det bedste lånetilbud.
Opsummeret: Skrotpræmie ved skrotning af bil i 2024
Afleverer du din bil til skrot hos en miljøgodkendt ophugger, har du mulighed for at få udbetalt en skattefri skrotpræmie.
Såfremt din bil overholder kravene til skrotpræmie, kan du få beløbet udbetalt, når bilen bliver skrottet. Skrotpræmien følger en fast sats på 2.200 kr.