Hvad er pant i bilen?

Sidst opdateret: 21. marts 2023
pant i bilen
Hvad betyder pant i bilen?
Pant betyder, at der stilles noget af værdi som en sikkerhed for et lån. Når der er pant i en bil, er bilen blevet stillet som sikkerhed for lånet.

Som låntager kan du stille pant i bilen, hvis du udbydes et lån. Men hvad sker der, hvis du ikke kan betale din gæld tilbage, og kan du overtage en bil, som har tilknyttet pant?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad er pant i bilen?

Pant i bilen er en sikkerhed, du som låntager kan gøre brug af, hvis du udbydes et lån. Pant betyder blot, at der stilles noget af værdi som en sikkerhed for lånet – i dette tilfælde er det bilen, der sættes som sikkerhed for lånet.

Bilen fungerer dermed som en sikkerhed for din långiver, hvis du ikke kan betale lånet tilbage, da bilen i så fald kan kræves udleveret eller solgt. På den måde løber din långiver en mindre risiko ved at låne dig penge.

Der kan stilles pant i de fleste ting af større værdi såsom biler, motorcykler, campingvogne og fast ejendom gennem et pantebrev som ved huskøb.

Lån uden sikkerhed

Det er muligt at optage lån uden at sætte eksempelvis bil eller ejendom i pant. Låner du penge, uden at der stilles sikkerhed i form af pant, kaldes det et lån uden sikkerhed.

Långiver løber en større risiko ved et lån uden sikkerhed i det tilfælde, at du ikke er i stand til at betale lånet tilbage. Ansøger du om et lån uden sikkerhed, vil banken typisk lægge stor vægt på din kreditværdighed, ligesom du ikke må være registreret i RKI, da långiver skal sikre sig, at du kan betale din gæld tilbage.

Ligeledes vil lån uden sikkerhed have en højere rente sammenlignet med lån, hvor du sætter et aktiv i sikkerhed for lånet. På den måde kan det være en fordel at sætte bilen i pant i forbindelse med lån – ihvertfald så længe du formår at vedligeholde din gæld.

Håndpant eller underpant

Typisk skelnes der mellem to forskellige former for pant:

  1. Håndpant: Håndpant anvendes typisk af pantelånere, som udlåner et beløb svarende til den værdigenstand, de modtager i pant. Tilbyder du en pantelåner et armbåndsur til en værdi af 5.000 kr., vil du blive tilbudt et lån på 5.000 kr.
  2. Underpant: Bliver du tilbudt lån med underpant, vil du modsat ved håndpant få lov til at beholde den pantsatte værdigenstand. Tilbydes du lån med pant i din bil, vil du derfor have råderet over bilen, så længe du overholder låneaftalen.

I forbindelse med lån ved bank- og finansinstitut, vil der være tale om lån med underpant, hvor sikkerheden stilles i et aktiv som din bil eller ejendom.

Pant i bilen ved misligholdt gæld

Så længe du overholder betingelserne for dit lån og betaler din gæld tilbage, har det ingen betydning, at der er pant i bilen. Når lånet er betalt tilbage, vil pantet i bilen blive aflyst.

Kan du på et tidspunkt ikke længere betale din gæld tilbage, kan din långiver dog kræve bilen udleveret eller solgt, så lånet dermed indfries.

Har du svært ved at betale af på dine lån, er der en række tiltag, du kan gøre for at få styr på din gæld. Du kan eksempelvis gøre brug af et budget til at få overblik over din økonomi og omlægge dit forbrug eller undersøge muligheden for at samle dine lån i et samlelån.

Hvad er restgæld i bil?

Er der gæld eller restgæld i en bil, betyder det, at bilens ejer endnu ikke har betalt hele sit billån tilbage. Restgæld i bilen er dermed ikke det samme som pant i bilen.

Fælles for restgæld og pant i bilen er dog, at hæftelsen følger bilen og ikke bilens ejer. Det kan derfor have stor betydning for dig, hvis du skal overtage en bil, som har vedhæftet gæld eller pant.

Pant og restgæld ved køb af brugt bil

Ved køb af brugt bil bør du altid tjekke for hæftelser som pant og restgæld i bilen, inden du overtager den. Er der gæld eller pant i bilen, følger det nemlig bilen og bliver ikke slettet ved et ejerskifte. Du risikerer derfor at overtage en eventuel hæftelse fra bilens tidligere ejer.

Overtager du en bil med hæftelse, betyder det dog ikke, at du overtager gælden, men det kan resultere i, at bilen opkræves af kreditor, hvis debitor ikke betaler gælden – også selvom du har overtaget ejerskabet af bilen.

Tjek pant i bilen

Du kan tjekke restgæld og pant i bilen ved at søge på bilens nummerplade eller stelnummer i Bilbogen.

Når du søger på bilen oplysninger i Bilbogen, kan du desuden finde information om:

Det er altid en god idé at tjekke op på den information, du får af sælger. Du bør eksempelvis tjekke op på, om sælger har oplyst de rette kilometertal, samt at bilen er blevet godkendt ved seneste syn. På den måde er du helt sikker på, at du får den bil, du forventer.

Pant i bilen ved biltjek

Har du lavet et biltjek og set, at der er pant i den bil, du vil købe, betyder det dog ikke nødvendigvis, at du ikke bør købe bilen. I så fald bør du aftale med sælger, at købet og din overtagelse af bilen er betinget af, at:

  1. Panten slettes
  2. Restgælden betales

Ved salg af bil privat er det derfor også en god idé at du som køber får en slutseddel med på den brugte bil, som beskriver aftaler lavet mellem dig og sælger.

Er det dit første bilkøb, er der desuden en række ting, du bør være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen, såsom:

  • Finansiering af bilen: Hvordan finansierer du bilen både ved køb og i forbindelse med forbrug?
  • Valg af bil: Hvor stor skal bilen være, skal det være en ny eller brugt bil, og skal den køre på benzin eller diesel?
  • Spørgsmål til sælger: Der er en række ting, du bør spørge sælger om, inden du køber bilen, såsom hvor langt den kører pr. liter brændstof, og hvilken garanti du har.

Hvornår slettes pant i bil?

Tager långiver pant i din bil, vil gælden blive tinglyst, hvilket betyder, at det bliver offentligt registreret, at långiver har et tilgodehavende i lånet. Når gælden er blevet tinglyst, vil det derfor fremgå af tingbogen, at långiver har pant i din bil.

Står du og skal købe eller sælge en bil, som netop har fået aflyst panten, er det svært at vide, hvornår panten slettes fra bilen. Der kan nemlig sagtens gå flere uger fra gælden er indfriet, til tinglysningen fjernes fra tingbogen.

Går der mere end et par uger fra gælden er indfriet, kan du kontakte tinglysningssystemet og gøre dem opmærksomme på, at tinglysningen bør ophæves.

Del på: