Hvad betyder hovedstol?

Sidst opdateret: 28. februar 2023
hovedstol
Hvad er hovedstol?
Et låns hovedstol er et begreb, som viser selve lånebeløbet samt lånets etableringsomkostninger.

Hovedstol er et begreb, som indikerer selve lånebeløbet og lånets stiftelsesomkostninger. Men hvad består en hovedstol egentlig af, og hvad kan du selv gøre for at finde et lån med en lille hovedstol?

I denne artikel guider vi dig igennem følgende:

Hvad betyder hovedstol?

Hovedstol er et begreb, du ofte støder på, hvis du tager et lån. Hovedstol indikerer dit samlede lånebeløb samt lånets stiftelsesomkostninger.

Hovedstolen bliver dog ikke mindre i takt med, at du betaler af på dit lån. Tværtimod vil beløbet være det samme, indtil hele lånet er betalt og afsluttet. Hovedstolen er med andre ord gældens oprindelige størrelse.

For at forstå begrebet hovedstol er det nødvendigt at dykke ned i, hvad begrebet egentlig består af.

Hvad består lånets hovedstol af?

Hovedstolen består af det beløb, du har ansøgt om at låne, samt lånets etableringsomkostninger. Ansøger du om et lån på 20.000 kr., består hovedstolen derfor ikke blot af 20.000 kr., men også af omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet.

hovedstol

Som du kan se i illustrationen, består hovedstolen af:

  1. Stiftelsesomkostninger.
  2. Lånebeløbet, også kaldet låneprovenu.

Når du ansøger om lån, kan du derfor opleve, at der er stor forskel på hovedstolens størrelse, selvom du ansøger om det samme lånebeløb. Det skyldes, at stiftelsesomkostninger kan variere fra låneudbyder til låneudbyder.

For at være sikker på at du får det billigste lån, kan du med fordel sammenligne lånetilbud fra forskellige låneudbydere. Ved at se på lånets hovedstol, kan du få indblik i, hvor meget lånets etableringsomkostninger vil koste dig.

Hvad er låneprovenu?

Hvor hovedstolen dækker over det samlede beløb, du skal betale for lånet, er låneprovenu det konkrete lånebeløb, du søger om.

Har du brug for at låne 20.000 kr. til en ny bil, er de 20.000 kr. låneprovenu, mens hovedstolen vil overstige de 20.000 kr. med et beløb, som afhænger af lånets etableringsomkostninger.

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Hovedstolen bliver ikke mindre i takt med, at du betaler af på lånet, og vil derfor være uændret, indtil hele lånet er tilbagebetalt og dermed afsluttet.

På den måde adskiller hovedstolen sig fra lånets restgæld, som er et øjebliksbillede af, hvad du skylder din kreditor, når det beløb du allerede har betalt, er fratrukket. Restgælden er med andre ord det beløb, du endnu mangler at betale for dit lån.

Hovedstol på realkreditlån

Hovedstolen på et realkreditlån vil typisk adskille sig en smule fra hovedstolen på almindelige forbrugslån og banklån.

Ved et realkreditlån kan hovedstolen nemlig påvirkes af kurstab, hvilket kan opstå, hvis kursen på lånets obligationer ligger under 100.

Når hovedstolen ved almindelige forbrugslån og banklån ikke påvirkes af kurstab, skyldes det, at disse lån ikke finansieres af obligationer, ligesom det er tilfældet med realkreditlån.

Hvordan finder jeg lånets hovedstol?

Ønsker du at optage et lån på 20.000 kr., vil 20.000 kr. være låneprovenu. Lånets hovedstol vil være låneprovenu lagt sammen med lånets etableringsomkostninger.

Løber lånets etableringsomkostninger eksempelvis op i 4.000 kr., vil lånets hovedstol være 24.000 kr.

Find lånets hovedstol i din låneoversigt

Når du ansøger om et lån gennem Bankly, vil du altid kunne finde både lånets låneprovenu og etableringsomkostninger på dine lånetilbud i din personlige låneoversigt. På den måde kan du finde lånets hovedstol.

Vil du være sikker på, at vælge det billigste lånetilbud, er det derfor vigtigt, at du både er opmærksom på lånets rente og etableringsomkostninger. Begge dele har nemlig stor indflydelse på, hvor meget du ender med at betale for lånet.

Vælg et lån med en lille hovedstol

Når du har indgået en låneaftale, er det som udgangspunkt ikke længere muligt at ændre lånets hovedstol. Hovedstolen vil dermed være uforandret gennem hele lånets løbetid, indtil lånet er betalt ud.

Selvom det ikke er muligt at reducere lånets hovedstol, når først låneaftalen er indgået, er der en række ting, du selv kan gøre, for at få tilbudt et lån med så lav en hovedstol som muligt. Det kan du eksempelvis gøre ved at:

  • Undgå at låne et større beløb, end du har brug for.
  • Indhent og sammenlign lånetilbud fra flere låneudbydere.
  • Vær opmærksom på lånets rente, stiftelsesgebyr og øvrige omkostninger.

Opsummeret: De vigtigste pointer om hovedstol

Et låns hovedstol inkluderer selve lånebeløbet, også kaldet lånets provenu, og lånets etableringsomkostninger.

Hovedstolen kan give dig et billede af, hvilke omkostninger der er forbundet med at etablere et lån, hvilket kan være en fordel, når du skal sammenligne lånetilbud.

Hvad er en hovedstol?
Hovedstol er et begreb, som indikerer det samlede lånebeløb. Hovedstolen inkluderer dermed låneprovenu, renter og stiftelsesomkostninger.
Hvordan finder man hovedstolen?
Du kan finde hovedstolen ved at sammenholde låneprovenu med lånets øvrige omkostninger. Du vil desuden blive oplyst om lånets hovedstol, når du ansøger om et lån.
Hvad er lånets restgæld?
Hvor hovedstolen indikerer lånets størrelse ved optagelse, er lånets restgæld det beløb, du endnu mangler at betale.
Del på: