Konfirmationskonto

Sidst opdateret: 29. august 2024
konfirmationskonto

Konfirmationssæsonen er startet, og flere tusinde unge mennesker skal i løbet af de kommende måneder fejre deres konfirmation med fest og gaver.

Hos en lang række banker har det de sidste mange år været en tradition at tilbyde en særlig fordelagtig konfirmationskonto til årets konfirmander. Det ser dog ud til, at traditionen er ved at ændre sig.

I 2022 tilbyder betydeligt færre banker nemlig en konfirmationskonto til årets konfirmander, ligesom den tilbudte rente er lavere sammenlignet med tidligere år.

Bankly har i den forbindelse undersøgt, hvilke renter, fordele og vilkår bankerne tilbyder i 2022.

Kenneth Hansen
Indehaver og stifter, Økonomisk Råd

Bankerne har tidligere tilbudt fordelagtige aftaler i forbindelse med konfirmationer, fordi de ved, at mange danskere forbliver kunder ved banken, når først de skifter. Der, hvor man som barn har sin første bank, er ofte dér, man bliver som voksen. Det ved banken, og de ved, at barnet bliver bedre kunder i det lange løb.

Konfirmationskonto 2022

BankRenteØvrige fordeleBetingelser
Arbejdernes Landsbank5 %Gratis MasterCard kan tilknyttes.Max én konto pr. barn.
Borbjerg Sparekasse0 %Gratis MasterCard. Modtager gave, når konfirmationspenge indsættes.
Danske Bank3 %Kan først udbetales 12 måneder efter indbetaling. Tilbydes kun til helkunder. Renten gælder i 12 måneder.
Djursland Bank0 % af engangsbeløb op til 30.000 kr.Gratis billetter til stand-up show.Max én konto pr. barn.
Hvidbjerg Bank5 % op til 30.000 kr.Tilbydes kun til helkunder. Renten gælder frem til 31. december 2022.
Klim Sparekasse2 %Modtager gave på 250 kr.Renten gælder frem til 31. december 2022.
Ringkjøbing Landbobank2 % op til 25.000 kr.Powerbank og mulighed for MasterCard Young.Renten gælder frem til 1. marts 2023. Konto åben for indskud frem til 30. juni 2022.
Skjern Bank2 % op til 25.000 kr.Max én konto pr. kunde.
Sparekassen Bredebro3 % op til 30.000 kr.Modtager gave.Renten gælder frem til 31. december 2022.
Sparekassen Danmark1 % op til 20.000 kr.Renten gælder frem til 31. december 2022.
Sparekassen Thy3 % op til 25.000 kr.Modtager 250 kr. i gave. Mulighed for MasterCard Debit med saldokonto.Renten gælder frem til 31. december 2022.
Kenneth Hansen
Indehaver og stifter, Økonomisk Råd

Overordnet set giver det god mening, at de tilbudte renter er faldet siden 2019, hvor de var væsentligt højere. At bankernes tilbud til årets konfirmander har ændret sig, skyldes jo, at det er en underskudsforretning for bankerne at tilbyde konfirmanderne særlige renteaftaler. På den måde er den højest tilbudte rente på 5 % et godt tilbud for konfirmanderne.

Når færre banker tilbyder denne løsning i år, skyldes det simpelthen, at det er en dårlig forretning. I dag tilbyder flere banker desuden negative renter, og man skal derfor være glad for blot at betale 0 % i rente. Med 5 % tjener konfirmanden alligevel en slags penge, mens beløbet står på kontoen - selv bare i ét år efter konfirmationen. Den økonomiske fordel er bare ikke så stor som tilbage i 2019.

Årets bedste konfirmationskonto

Med en rente på 5 % og få betingelser tilbyder Arbejdernes Landsbank den bedste konfirmationskonto i 2022.

Den høje rente betyder, at opretter du en konfirmationskonto hos Arbejdernes Landsbank og indsætter 25.000 kr. af dine konfirmationspenge d. 30. april 2022, vil beløbet være vokset til 25.736 kr. d. 30. november 2022.

Det er dermed muligt at få konfirmationspengene til at vokse blot ved at have dem stående på en konfirmationskonto.

Arbejdernes Landsbanks tilbud er bedre end resten af bankernes i form af deres høje rente og flotte fordele. På den måde skiller Arbejdernes Landsbank sig markant ud som den bank med den bedste konfirmationskonto i 2022.

Allan Stolc, Direktør hos Bankly.dk
Anders Valdemar Juhl
Stifter og uvildig økonomisk rådgiver, Uvildig Raad

Bankernes konfirmationstilbud er et klart udtryk for, at renten er faldet gennem årene. De rentesatser, bankerne tilbyder, er derfor ikke så attraktive som i 2019. Skal man have en formue forrentet, er det nødvendigt at tage en risiko. Bankernes tilbud som en opsparingskonti er risikofrit. Skal man have mere ud af sine penge i forhold til afkast, bør man derfor investere i værdipapirer. Dertil kommer, at vi har en situation lige nu med en stigende inflation. Vil man undgå at tabe købekraft, bør man af den grund investere sine penge.

Man skal dog i første omgang overveje, hvad man ønsker at bruge pengene på, og hvilken tidshorisont man har for sine penge. Man bør afstemme investeringsrisiko ud fra tidsperioden, og man bør i hvert fald tænke i en tidshorisont på over syv år, hvis man tænker på at investere sine konfirmationspenge. Er pengene ikke øremærket et formål, kan man derfor med fordel overveje at investere dem. Ønsker man derimod inden for en nær fremtid at bruge sine konfirmationspenge på et efterskoleophold eller en rejse, er det ikke nødvendigt at investere. Her kan man blot sætte dem i en opsparing.

Lavere renter og færre tilbud

Hvilken bank, der tilbyder attraktiv konfirmationskonto til konfirmanderne, afhænger af, hvor mange penge der indsættes på kontoen, om du allerede er kunde i banken, samt om der er tale om helkundeforhold.

Årets konfirmander kan på nuværende tidspunkt se frem til tilbud fra 11 banker. Til sammenligning fik konfirmander i 2019 tilbud om konfirmationskonto, favorable renter samt gaver fra hele 19 banker.

Samtidig kan vi se et generelt fald i den tilbudte rente, som var helt op til 10 % i 2019, mens den højest tilbudte rente i 2022 er 5 %.

Konfirmationskonto eller investering

Bankernes indlånsrente på konfirmationskonti er dog ikke en dårlig aftale for årets konfirmander, som med fordel kan overveje, om pengene skal gå til langsigtet investering eller en mere kortsigtet opsparing.

Kenneth Hansen
Indehaver og stifter, Økonomisk Råd

Vælger konfirmanden at investere konfirmationspengene, skal de tænke langsigtet. Som 13-14-årig er det svært at gennemskue, hvad man skal investere i, og man skal selvfølgelig forvente at have pengene investeret i en længere periode. Hvis man som konfirmand ved, at man først skal bruge pengene om 10 år, bør man investere dem. Det afhænger selvfølgelig af, hvornår man skal bruge pengene, til hvad, og om man tør at investere dem. Investerer man sine konfirmationspenge, kan man få et højere afkast på længere sigt.
Anders Valdemar Juhl
Stifter og uvildig økonomisk rådgiver, Uvildig Raad

Investering er faktisk noget, der interesserer flere og flere unge. Når man investerer, er det vigtigt, at man tænker på at få en stor risikospredning. Jo større risikospredning, jo mindre udsving er der på investeringen. Vil man opnå en stor risikospredning og undgå at betale høje omkostninger som privat, kan det være en god idé at investere i indeksfonde - også kaldt ETF’ere. Således undgår du at betale unødige høje omkostninger, som vi tit oplever i bankernes egne investeringsprodukter. Du kan ofte spare mellem 1-2 % af investeringen i omkostninger om året.
Del på: